Platform voor de tuin- en groenprofessional
Boomrooierij Weijtmans neemt elektrische mobiele kraan in gebruik
De eerste elektrische mobiele kraan in de bomensector is in gebruik genomen door Boomrooierij Weijtmans.

Boomrooierij Weijtmans neemt elektrische mobiele kraan in gebruik

Een duidelijke impuls voor emissievrij

Met de ingebruikname van een volledig elektrische mobiele kraan, stelt boomrooierij Weijtmans opnieuw een daad om milieuvriendelijk te ondernemen. Maar dat is het niet alleen. Het is tevens de zoveelste actie van Kees Weijtmans om met klem naar buiten te brengen dat de tijd van praten over milieuzorg nu voorbij is. Het is de tijd van doen.

De elektrische kraan waarvoor Boomrooierij Weijtmans heeft gekozen is een Doosan DX165W geleverd door Staad. Deze behoort tot de eerste twee in Nederland. De investering is ondersteund met subsidie van het fonds Demonstratie Klimaattechnologie en -innovaties in transport (DKTI) en komt voort uit het landelijk initiatief “De Bouwplaats van Morgen”.

Het is voor Boomrooierij Weijtmans weer een belangrijke stap naar nog milieuvriendelijker ondernemen. “Emissievrij werken wordt de standaard”, daarvan is Kees Weijtmans, directeur van Boomrooierij Weijtmans, overtuigd.

Hobbels nemen

“We nemen hierin graag het voortouw”, vervolgt Weijtmans. “Ook al merken we dat Nederland hier nog niet helemaal klaar voor is.” Nu moest boomrooierij Weijtmans ook zelf wel enkele hobbels nemen voordat zij er klaar voor was. Zo moest de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk worden uitgebreid en het transformatorhuis op het bedrijfsterrein worden geüpgraded naar 3×250 ampère. “Duurzaam ondernemen gaat hand in hand met langetermijndenken. Wie zich dat realiseert, vindt ook de motivatie om die hobbels te nemen.”

Onmiddellijk resultaat

Duurzaamheid is diepgeworteld in het DNA van boomrooierij Weijtmans. Dit maakt de aankoop van de Doosan DX165W tot een logische stap in het kader van de CO2-reductie. Deze zelfde duurzaamheid uit zich in de werkwijze van de (inter)nationale speler in de bomensector. Bomen rooien, boomverzorging, projectmatig bos- en boombeheer en houthandel nemen hierin een toonaangevende plaats in. Weijtmans: “We kijken naar het totaalplaatje en wat dan opvalt, is het directe resultaat. Nu we elektrisch gaan werken, neemt de milieubelasting onmiddellijk af. Daarnaast veroorzaakt een elektrische kraan aanzienlijk minder overlast voor de omwonenden of bijvoorbeeld een kwetsbaar natuurgebied.”

Kees Weijtmans: “we hebben nu ruim 1000 zonnepanelen geplaatst om in onze elektriciteitsbehoefte te voldoen..”

Overheidsopgave is emissievrij

Met de inzet van de elektrische kraan sluit Weijtmans naadloos aan op het beleid van gemeentes en steden, die steeds kritischer zijn bij de keuze van hun leveranciers en hierbij de emissie van hun materieel laten meewegen. Weijtmans heeft er dan ook vertrouwen in dat de aankoop van de Doosan DX165W een positief effect heeft op de langlopende contracten die nu lopen met diverse gemeentes in Nederland. “Laat dit ook een advies zijn voor ondernemers die nog twijfelen over de elektrificering van hun materieel. Uiteindelijk levert het voordelen op.”

Oproep tot daadkracht

Weijtmans merkt dat verduurzaming bij steeds meer ondernemers een thema is. Hij signaleert ook dat nieuwe, technische mogelijkheden tot verduurzaming zich in rap tempo aanbieden. “Nu is het een kwestie van daadkracht. Ondernemers kunnen het verschil maken. Zij zijn in de positie om samen een belangrijk aandeel te leveren aan een duurzame, emissievrije toekomst. De tijd van praten is voorbij. Laten we het gewoon doen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?