- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Wij groenbedrijven zijn de sleutel tot het leefbaar maken en houden van ons land en onze planeet. Ik schat dat meer dan de helft van ons aanlegwerk ondertussen bestaat uit verticale of horizontale vergroening, groeiplaatsen, waterafkoppeling, het bestrijden van hittestress, beplantingsconcepten en prairie- of vitaal groenbeplanting. Duurzaamheid loopt dus echt als een rode draad door alles wat we doen.
Herman Vaessen bestaat ondertussen bijna 60 jaar en mag zich onder de grotere groenbedrijven van Nederland scharen. Met meer dan 85 vaste personeelsleden bedienen we zowel bedrijven, overheden als particulieren, waarbij 40 procent van ons werk uit groenaanleg bestaat, 40 procent uit onderhoud en 20 procent uit boomverzorging.
Duurzaamheid en vooruitstrevendheid zit namelijk al meer dan een decennium in de genen van Herman Vaessen. En dan niet alleen op het gebied van het milieu of het gebruik van producten, maar ook op het sociale vlak. Bij ons werken niet voor niets veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Iedere winter bieden we al onze medewerkers een opleidingsprogramma aan, maar we proberen onze kennis ook te delen in de rest van Nederland, bijvoorbeeld in het samenwerkingsverband GroenCollectief Nederland, bestaande uit 7 regionale groenbedrijven die samenwerken op het gebied van kennisdeling, innovatie en verduurzaming.
Met GroenCollectief Nederland hebben we meegedaan aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Met onze duurzame, klimaatadaptieve inzending van 400 m2, inclusief herbruikbaar klimaatpaviljoen, hebben we naar mijn mening, op een hele mooie manier laten zien waar onze sector voor staat. Onze inzending had de naam ‘Practice what you preach’ en we hebben er 20 klimaatadaptieve oplossingen tentoongesteld en ongeveer 80 evenementen voor verschillende doelgroepen georganiseerd.
Met Practice what you Preach hebben we niet willen zeggen dat onze oplossingen heilig zijn, maar we wilden wel laten zien dat er zomaar 20 maatregelen voor het oprapen liggen die bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren zonder al teveel moeite kunnen overnemen en dat er binnen onze sector ruimschoots kennis en kunde aanwezig is om heel veel klimaatproblemen bij de bron aan te pakken en zelfs op te lossen.
Dat wat we in Almere hebben verteld wil ik hier in de regio graag voortzetten.
Ik denk namelijk dat het heel belangrijk is om dat verhaal onvermoeibaar te blijven vertellen. Zowel Herman Vaessen als de andere lidbedrijven binnen GroenCollectief Nederland zijn al best ver, maar ik merk dat de kennis en kunde en zelfs de interesse in thema’s als klimaat, biodiversiteit en water onder onze vakbroeders en -zusters, en dan met name de wat kleinere bedrijven, nog niet bijster groot is. Dat vind ik jammer. Want deze thema’s passen perfect bij onze markt. Onze sector heeft eigenlijk het goud in handen om ook onze klanten – zowel bedrijven, overheden als particulieren – mee te nemen.
In mijn ogen stokt de ontwikkeling bij de kleinere bedrijven. De animo om nieuwe kennis op te doen en te delen blijft echt achter.
Tijdgebrek kan en mag daarbij nooit een excuus zijn. Want als je niet investeert in nieuwe kennis blijf je hangen in wat je altijd al deed.
Waarmee ik heus niet wil zeggen dat ik de wijsheid zelf in pacht heb of Roomser ben dan de Paus. Maar wat we wel doen is iedere keer een stapje verder zetten. Zo rijden steeds meer van onze mensen in elektrische auto’s en werken we zoveel mogelijk met elektrisch handgereedschap en materieel. Want als iedereen een beetje doet dan komen we samen verder.
Van niks komt immers niks.