- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Dit legt een flinke druk op het areaal dat kan worden ontwikkeld voor stedelijke natuur en op bestaande groene gebieden, die vaak worden gebruikt voor woningbouw. Bovendien staat onze samenleving voor kritieke uitdagingen zoals klimaatverandering, stress en verlies aan biodiversiteit. Veel van deze uitdagingen kunnen worden opgelost door meer en betere stedelijke natuur op te nemen in ontwikkeling en stadsplanning.
Europese gemeenten streven ernaar groener te worden, en ze willen meer en betere stadsnatuur. Maar tegelijkertijd ontbreekt het hen vaak aan concrete richtlijnen en handvatten om dit te bereiken. Omdat er hevige concurrentie bestaat over de beschikbare vierkante meters, vooral in de grote steden, vinden de gemeenten het daarnaast lastig om hun groene initiatieven te versnellen. Dit kan leiden tot het overslaan van groene initiatieven ten gunste van bouwprojecten.
Jane Jegind, raadslid voor stad en cultuur van de stad Odense in Denemarken, legt uit waarom groen steeds belangrijker wordt in steden: “Investeren in een groene omgeving is een vereiste voor zowel burgers als woningzoekenden. Een groene omgeving verfraait de stad, verbetert de fysieke en mentale gezondheid, ondersteunt de ontwikkeling van goede gemeenschappen, biedt verschillende milieuvoordelen en bevordert het aantal planten en dieren – en creëert bovendien maatschappelijke waarde. Al met al is investeren in een groene omgeving een goed idee.
Daarom presenteerde Green Cities Denmark een Green Norm, bestaande uit tien voorstellen voor hoe we in de praktijk kunnen werken aan meer en betere natuur in grotere steden. Deze is vooral gericht op steden in Denemarken, maar kan een waardevol hulpmiddel zijn voor alle Europese steden en landen. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren, professionals en andere functionarissen op het gebied van stadsontwikkeling.
De Green Norm geeft verschillende voorbeelden van hoe gemeenten tegenwoordig omgaan met stedelijke natuur in Denemarken en een aantal andere landen. De voorstellen zijn gebaseerd op een wisselwerking tussen wetenschap en bewezen ervaringen en behandelen beleid, stedenbouw, ontwerp en dagelijkse bedrijfsvoering.