- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Wat is ecologisch bermbeheer, wat levert het op en wat zijn de mogelijkheden voor uw gemeente? Ontdek het tijdens verschillende kosteloze info-ochtenden ‘Ecologisch bermbeheer’ in mei, door Natuurpro en partner Buiting Advies. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we ook van gedachten over praktische aspecten en kosten. Verder demonstreren we de digitale bermbeheerviewer die we realiseerden voor een gemeente.
Kosteloos aanmelden? Dat kan via [email protected]. Geef hierbij de datum / locatie, uw naam, telefoonnummer en gemeente door. Vermeld ook met hoeveel personen u komt.
9.00 – 9.30 UUR: INLOOP, KOFFIE EN THEE
9.30 – 10.15 UUR: SESSIE ECOLOGISCH BERMBEHEER (DOOR: ELMAR PRINS)
Tijdens deze presentatie ontdekt u alles over:
10.15 – 10.30 PAUZE
10.30 – 11.00: SESSIE INZAAIEN VAN ‘NATUURLIJKE’ ECOLOGISCH WAARDEVOLLE EN DUURZAME BERMEN EN GRASLAND (DOOR: GERT-JAN KOOPMAN)
Met welke methode kun u ecologisch waardevolle en esthetisch fraaie bermen of graslanden (laten) realiseren?
We gaan onder andere in op:
11.00 – 11.15 DEMONSTRATIE BERMBEHEERVIEWER VAN EEN GEMEENTE (DOOR: ELMAR PRINS)
Ontdek de werking van een digitale bermbeheerviewer die op dit moment door een Nederlandse gemeente wordt gebruikt.
11.15 – 11.30 NAPRATEN EN AFSLUITING
Gert-Jan Koopman van Natuurpro houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met het verzamelen en doorkweken van inheems plantenmateriaal, samenstellen van zadenmengsels en inzaaien en beheren van kruidenrijke bermen en graslanden. Hij startte hiermee samen met professor Zonderwijk, bekend van het boek ‘De bonte berm’. Inmiddels zijn door het hele land honderden projecten gerealiseerd. Het resultaat: de ontwikkeling van ecologisch waardevolle, authentieke duurzame kruidenrijke vegetaties.
Elmar Prins is projectleider ecologie bij Natuurpro-partner Buiting Advies en specialist op het gebied van flora en vegetatie. Hij werkt al vele jaren aan ecologisch bermbeheer. Hij ontwikkelde samen met collega’s een eigen systematiek om de bermen binnen een gemeente snel en nauwkeurig in beeld te brengen. Hierdoor ontstaat een helder overzicht van het type bermen en de actuele kwaliteiten binnen de gemeente. Onder meer met deze resultaten wordt in samenspraak met een gemeente een passend praktisch ecologisch beheerplan opgesteld. De basis: een digitale GIS-viewer die in één oogopslag laat zien wat wanneer gemaaid moet worden. Het is ook mogelijk om de GIS-lagen in het eigen gemeentelijke systeem op te nemen.
We zien u graag op één van onze bijeenkomsten!