- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Steden groeien, maar de ruimte voor groen slinkt. Tegelijkertijd krijgen steden steeds meer te maken met extremer weer, zoals hevige regen en hittegolven. In deze complexe situatie vormt het Future Green City World Congress een cruciaal congres voor experts en besluitvormers wereldwijd om steden voor de toekomst leefbaar te maken en houden. Na ruim twee jaar voorbereiding door Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland, is het tijd om ideeën om te zetten in actie. “Inspiratie is noodzakelijk, maar praktische toepasbaarheid is minstens zo belangrijk.”
Het Future Green City World Congress komt voort uit de groeiende urgentie om steden weerbaar en leefbaar te maken in een tijd van toenemende stedelijke verdichting. “Vergroening is niet alleen mooi en nuttig, het is een absolute noodzaak,” vindt Marc van Rosmalen, directeur van Koninklijke VHG. “Met een percentage van 70% van de wereldbevolking die in stedelijk gebied woont, moeten we nadenken over hoe we een gezonde leefomgeving kunnen creëren.”
Dit congres, dat voor het eerst op deze schaal wordt georganiseerd, heeft tot doel verschillende disciplines samen te brengen. De uitdagingen waar steden voor staan, zoals de integratie van groen en infrastructuur, vereisen een interdisciplinaire aanpak, stelt Marc. “We moeten niet alleen groen creëren, maar ook zorgen dat onze steden functioneel en leefbaar blijven. Dat betekent dat bouw, groen, infrastructuur en water met elkaar worden verbonden om te komen tot een inclusieve leefomgeving. Samenwerken is de enige oplossing.”
Deze interdisciplinaire benadering is goed terug te zien in het programma van dit vier dagen durende congres. Het uitgebreide programma biedt meer dan 150 sessies, variërend van lezingen tot workshops, serious games, debatten, science labs en fieldtrips langs verschillende Nederlandse steden. Het doel is om deelnemers niet alleen te inspireren, maar ook om hen praktische handvatten te bieden voor hun dagelijkse werk.
Het programma is gevuld met gerenommeerde experts van over de hele wereld, met vaak baanbrekende ideeën. “Een interessante spreker is Kongjian Yu uit China, bekend om zijn concept van sponge cities. Deze steden zijn ontworpen om rivier- en regenwater op te slaan, te filteren en te hergebruiken door de aanleg van groene gebieden.” Ook uit Singapore en Seattle komen sprekers om hun vooruitstrevende benaderingen van stedelijke vergroening te delen. Adriaan Geuze, een bekende Nederlandse landschapsarchitect, deelt zijn visie op het combineren van landschapsarchitectuur, stedenbouw en infrastructuur.
De thema’s van het congres zijn zorgvuldig gekozen om alle aspecten van stedelijke vergroening te dekken. Zo is er aandacht voor de adaptieve stad, waarin strategieën worden besproken om steden klimaatbestendig te maken. Het thema de natuurlijke stad focust op het bevorderen van biodiversiteit binnen de stedelijke omgeving. Daarnaast wordt gekeken naar de circulaire stad, waar de nadruk ligt op duurzaam wonen, hergebruik van materialen en het werken en verplaatsen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.
Naast lezingen en keynotes zijn er tal van workshops en sessies waarin deelnemers aan de slag gaan met concrete vraagstukken. Marc benadrukt het belang van deze sessies: “Het is mooi om innovatieve ideeën te delen, maar de echte waarde van dit congres ligt in hoe die ideeën in de praktijk kunnen worden gebracht. De deelnemers gaan naar huis met bruikbare kennis en tools om hun steden daadwerkelijk groener en leefbaarder te maken.”
De fieldtrips bieden deelnemers daarbij de mogelijkheid om succesvolle vergroeningprojecten in de praktijk te zien. Eén van de highlights is de excursie naar de heringerichte singel in Utrecht, waar een autoweg is vervangen door een gracht. Deze fieldtrip verschaft inzicht in de uitdagingen en succesfactoren van dit project. Maar ook projecten in Arnhem, Tilburg en Eindhoven kunnen worden bezocht.
Het Future Green City World Congress is dan ook geen traditioneel congres, aldus Marc. “Door alle verschillende vormen en stijlen die in het programma zijn opgenomen is het meer een festival. Om alle onderliggende verbindingen te leggen hebben we op dinsdag nog een streetfood festival georganiseerd. Dat geeft een gezellige en inspirerende vibe. De combinatie van relevante inhoud en de levendige sfeer maakt dit internationale congres tot een echte must visit!”
Het Future Green City World Congress is van 23 tot en met 26 september 2024 te bezoeken in het Beatrixtheater in Utrecht. Tickets kunnen worden besteld via de website van het congres.