Platform voor de tuin- en groenprofessional
Het kwaliteitskeurmerk voor de groenprofessional breidt beoordelingsrichtlijnen uit
Gebruik van elektrische gereedschappen steeds gangbaarder.

Het kwaliteitskeurmerk voor de groenprofessional breidt beoordelingsrichtlijnen uit

Met een Groenkeur-certificaat toont de groenprofessional aan te voldoen aan een belangrijke standaard voor duurzaamheid, kwaliteit en vakmanschap, nu en in de toekomst. Want als enige onafhankelijke keurmerk voor groen in Nederland blijft Groenkeur bij de les en breidt de stichting de beoordelingsrichtlijnen voor certificering uit. Waarom eigenlijk en wat betekent dit voor opdrachtgevers en aannemers? Directeur Dick Oosthoek geeft uitleg

Stichting Groenkeur zet al 20 jaar in op het verbeteren van de kwaliteit van de groensector. Een Groenkeur-certificaat biedt voordelen voor zowel opdrachtgevers als uitvoerenden, vertelt Dick. “Opdrachtgevers kunnen vertrouwen op de kwaliteit van gecertificeerde groenprofessionals en als groenbedrijf kun je je met een Groenkeur-certificaat onderscheiden. De laatste jaren wordt duurzaam en circulair werken steeds belangrijker. Het werd tijd om in te spelen op de veranderende eisen van de markt over duurzaam ondernemen.”

Een Groenkeur-certificaat; hoe werkt dat?

Het krijgen en behouden van een Groenkeur-certificaat vraagt om inzet. Het administratieve kwaliteitsmanagement systeem bestaat uit normen en richtlijnen gedragen door de markt die worden vastgelegd door een college van deskundigen. Aan de basis van de kwaliteitskeurmerken ligt de internationale kwaliteitsnorm ISO9001: een norm gebaseerd op klanttevredenheid.  “Aangesloten bedrijven voldoen aan de wens van de opdrachtgever en worden daar ook onafhankelijk op gecontroleerd. Als bedrijf houd je een kwaliteitsverbeteringscyclus in stand. Je schrijft processen op en houdt personeelsdossiers bij. Onze auditors controleren of gecertificeerde bedrijven voldoen, ook door onaangekondigde controles uit te voeren. Een Groenkeur-certificaat creëert structuur, houvast en een grotere klanttevredenheid. En dat is natuurlijk uiteindelijk waar je het allemaal voor doet.”

Directeur Dick Oosthoek overhandigt certificaat aan Erik Punt, directeur van de Eijkelboom.

Duurzaam ondernemen steeds belangrijker

De afgelopen jaren krijgen duurzaam en circulair werken steeds meer aandacht. Vooral grote bedrijven en gemeenten hebben grote ambities op dit gebied. “De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld hergebruikt klinkers binnen de stad en gaat uit van volledige electrisch werken”, vertelt Dick. “Maar er valt ook te denken aan het hergebruiken van hout van gekapte bomen. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan opdrachtgevers, waaronder maatschappelijk verantwoord inkopen. Wij willen deze nieuwe eisen van de markt integreren in de bestaande richtlijnen. Zo is er in de huidige richtlijnen al opgenomen dat elk bedrijf een duurzaamheidsambitie moet hebben, maar niet hoe die ambitie concreet vormgegeven moet worden.” 

Totstandkoming nieuwe richtlijnen

Door de nieuwe eisen van de markt te integreren in de bestaande richtlijnen, hoeven bedrijven minder certificaten te halen. De nieuwe richtlijnen zullen gelden voor alle deelnemers en Groenkeur gaat dan ook zeker niet over één nacht ijs. Inmiddels zijn de technische commissies van Groenkeur bij elkaar gekomen om de hoofdlijnen van de nieuwe normenset te bespreken. De normen zullen aansluiten bij de thema’s klimaat, milieu (inclusief biodiversiteit) en circulair uit het Nationaal Plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2021-2025 van de Rijksoverheid. “Bij klimaat kun je denken aan het verminderen van de CO2 uitstoot en klimaatadaptatie. Het thema Milieu richt zich op het tegengaan van verontreiniging en bij circulair ondernemen speelt het waardebehoud van grondstoffen een belangrijke rol.” Naast klimaat milieu, biodiversiteit water en zuinig omgaan met grondstoffen, zal er zeker ook aandacht besteed worden aan een duurzame inzet van het eigen personeel en social return.” 

“We werken hard om de nieuwe richtlijnen komend jaar vorm te geven en zo verdere bewustwording en kennis over duurzaam ondernemen tot een nieuwe standaard te maken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?