- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
In de particuliere markt is de trend die we in dit artikel beschrijven al langer duidelijk zichtbaar: men kiest steeds vaker voor keramische varianten in plaats van traditioneel natuursteen. Deze structurele ontwikkeling manifesteert zich echter ook in de markt voor projectmatige bestratingen, op meerdere vlakken. We spreken Mirjam Rosman, Manager Marketing & Communicatie bij MBI De Steenmeesters, over deze verandering en wat daaraan ten grondslag ligt. Wat zijn de oorzaken en wat zijn de voordelen?
Nederland is een rivierenland, een land aan het water, en daarom is het ook niet opzienbarend dat er vanuit het verleden een voorliefde is om gebakken straatstenen te gebruiken voor het verharden van straten en pleinen. Er is immers ruim voldoende klei voorhanden. De keuze voor baksteen is dus een keuze vanuit traditie waarin ook nog vaak het argument van de esthetiek wordt gehanteerd. Als je echter kijkt naar de tijd waarin we leven en de motieven die dan een dominantere rol zouden moeten spelen bij de keuze van projectbestratingen, dan zijn er alternatieven qua duurzaamheid, innovatie, veiligheid en zelfs uitstraling. Met als bijkomend voordeel dat in deze periode van enorme vraag de beschikbaarheid ook beter is.
Eén van de meest voor de hand liggende alternatieven voor gebakken straatstenen is het GeoRetron® assortiment van MBI. Mirjam Rosman licht dit toe: “In de particuliere markt speelt duurzaamheid weliswaar een rol bij de aanschaf van bestratingen, maar in de projectmarkt, daar waar overheden, aannemers en groenbedrijven de openbare ruimte of andere terreinen inrichten, speelt dit criterium een veel minder dominante rol. Beton is een zeer innovatief materiaal en er wordt nog volop ontwikkeld om de milieukosten steeds verder naar beneden te brengen. Het grote voordeel ten opzichte van gebakken stenen is dat er geen langdurige warmte/energie benodigd is voor de productie en er een hoog percentage gerecyclede materialen kan worden toegepast. Op basis van cijfers, de MKI-waarde, durven wij te stellen dat GeoRetron® betonstenen duurzamer zijn dan bakstenen. GeoRetron® stenen ogen als een klassieke klinker, zonder de nadelen. Het oppervlak van deze betonsteen blijft stroever waardoor er tevens een bijdrage aan de verkeersveiligheid wordt geleverd.’ Dat met de MBI-betonstenen tevens verbluffende resultaten kunnen worden geboekt, bewijst een project in Zundert waar een plein werd bestraat in keperverband. Door een mozaïek van verschillende kleuren te kiezen werd het beroemde zelfportret van Vincent van Gogh gecreëerd. Een waar kunstwerk!”
Ook is natuursteen nog steeds een optie voor bestratingsprojecten. Maar ook die keuze staat onder druk door de komst van duurzamere alternatieven. Van één van die alternatieven wordt al een tipje van de sluier opgelicht tijdens de ‘Groene Sector Vakbeurs’. MBI ontwikkelde namelijk hun GeoProArte® lijn. Op een betontegel wordt een innovatief keramisch design aangebracht. Deze state-of-the-art designtechniek stelt MBI in staat om de schoonheid van natuursteen, hout en andere materialen met een betontegel te evenaren. Daarmee is deze duurzame en innovatieve tegel HET alternatief voor natuursteen, ook in de projecten van overheden en aannemers. GeoProArte® wordt in de loop van 2022 op de markt gebracht, maar wil je nu al weten hoe de toekomst van bestraten eruit zal gaan zien? Bezoek dan MBI op de Groene Sector Vakbeurs.