Platform voor de tuin- en groenprofessional
Staatsbosbeheer plant binnen 10 jaar 5000 ha nieuw bos

Staatsbosbeheer plant binnen 10 jaar 5000 ha nieuw bos

20 miljoen bomen planten in 10 jaar tijd. Het klinkt als een monsterlijk aantal, dat volgens Staatsbosbeheer absoluut gehaald gaat worden. Maar waar planten ze welke bomen en wie gaat dat betalen? Het heeft nog flink wat voeten in de aarde, voordat de wortels de grond in gaan.

Kleinschalige aanplant.

Vorig jaar presenteerde het ministerie van LNV de nieuwe Bossenstrategie 2030 met daarin de grote uitdaging om 37.000 hectare nieuw bos te planten. Staatsbosbeheer neemt hiervan 5.000 hectare voor zijn rekening. We spreken Imke Boerma over het belang van meer bos in Nederland en hoe Staatsbosbeheer binnen 10 jaar 20 miljoen bomen de grond in krijgt.

Aanleg van nieuw bos in Heibloem.

Allereerst: waarom is meer bos belangrijk?

“Bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer, brengen verkoeling, schonere lucht en meer biodiversiteit. Simpel gezegd hebben we meer bos nodig om de klimaatdoelen te halen. Maar meer bos biedt ook meer recreatieruimte en daar wordt iedereen blij van. Nederland bestaat voor ongeveer 10% uit bosgebied, maar er is zeker ruimte voor meer.”
Hoe komen jullie tot 5.000 hectare?

Een gemend bos.

“Wij willen zoveel mogelijk nieuw bos aanplanten, maar wel realistisch blijven in onze doelstelling. Staatsbosbeheer beheert 273.000 hectare natuur in Nederland en daarbinnen zit genoeg ruimte voor nieuw bos. Denk bijvoorbeeld aan graslanden.”

Kan Staatsbosbeheer zomaar een grasland omvormen tot bos?

“Nou dat niet. In Nederland is de soort natuur in bestemmingsplannen vastgelegd bij zowel gemeenten als provincies. Voordat er geplant kan worden, moet er administratief bos worden aangemaakt en bestemmingsplannen gewijzigd. En dan zijn er nog andere kosten. Een jong boompje bij de kwekerij kost ons nog geen euro, maar moet vervoerd, geplant en verzorgd worden. Ook moet de grond worden voorbereid op bosaanplant. Dat kost allemaal geld.”

Hoe bepalen jullie welke boomsoorten te planten?

“Vroeger werd er vaak één soort gepland. Deze monoculturen zijn niet bevorderlijk voor de biodiversiteit en gevoelig voor boomziekten. Denk maar aan de essen bossen die zwaar zijn aangetast door de essentaksterfte. Tegenwoordig worden wel 10 tot 16 verschillende soorten in een nieuw bos geplant. Onze levende genenbank in Dronten levert zaden van autochtone bomen en struiken waar kwekerijen vervolgens nieuwe bomen mee kweken. We kiezen zoveel mogelijk voor inheemse bomen, met ook een paar exoten. We gaan voor een klimaatbestendig bos en laten vooral de grondsoort bepalen welk bos er komt.”

Staatsbosbeheer kapt ook bomen. Waarom?

“Tweederde van de door ons beheerde bossen is multifunctioneel; we willen soortenrijkdom, recreatiemogelijkheden en goed, duurzaam hout uit het bos halen. Kappen is dan soms nodig.  Bijvoorbeeld om het bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden. Dat kan door dunning waarbij we selectief hier een daar een boom omkappen om andere bomen de kans te geven oud en groot te worden. Een andere reden is verjonging, waarbij we een groep bomen weghalen zodat meer licht de bodem bereikt en een nieuwe generatie bomen kan opkomen. Daarnaast kappen we zieke bomen en planten we nieuwe bomen in de plaats. Het hout wordt altijd zo duurzaam mogelijk gebruikt, om de opgeslagen koolstof zo lang mogelijk vast te houden. Soms moet bos plaatsmaken voor andere natuur, zoals heide en open duinen waar het heel slecht mee gaat. Het verloren bos, wordt op een andere plek weer aangeplant. Als compensatie, niet als ‘nieuw bos’.”

Liggen jullie op schema met de doelstelling?

“Het gaat goed, maar er is nog veel geld nodig om nieuwe bomen aan te planten. Stichting Buitenfonds werft geld en steeds meer bedrijven, instellingen en particulieren zien het belang in van meer bos en willen daar ook financieel aan bijdragen. Die 5000 hectare gaan we zo zeker halen.”   ❚

Ook helpen?  Met de actie ‘Nederland plant bomen’ kun je voor € 7,50 een boom kopen die wordt geplant in een nieuw bos. Kijk voor meer informatie op www.nederlandplantbomen.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?