Platform voor de tuin- en groenprofessional
Treemark heeft baat bij expertise Boomrooierij Weijtmans
Weijtmans gebruikt telescoopkranen tot 32 meter hoogte die werken op drukke locaties mogelijk maken.

Treemark heeft baat bij expertise Boomrooierij Weijtmans

Het Treemark project zet de komende jaren in op een toekomstbestendig bomenbestand in de gemeente Woerden. Dat betekent ook dat er een flink aantal bomen gerooid moeten worden. Hoe doe je dat veilig, efficiënt en in samenspraak met bewoners? Boomrooierij Weijtmans laat zien dat rooien en natuurbehoud samen kunnen gaan.

Nog steeds is het rooien van bomen een gevoelig onderwerp, maar bij een verouderd bomenareaal moeten sommige bomen plaatsmaken voor nieuwe aanplant. In Woerden gaat het om een groot aantal bomen die met een levensduur van maximaal 40 jaar vervangen moeten worden. Ook zijn ziekten als de essentaksterfte en ongeschikte groeiplaatsen uitdagingen waar Boomrooierij Weijtmans als één van de drie betrokken partijen rekening mee moet houden. Kees Weijtmans geeft uitleg over de werkwijze.

Soms is rooien de duurzame oplossing

“Het is essentieel om te sturen op kwaliteit van bomen en standplaats in plaats van enkel bomen te rooien”, vertelt Weijtmans. “De huidige situatie wordt met een bomenscan in kaart gebracht door Bomenwacht Nederland. Daarbij staan de ontwikkeling van de bomen en het kroonvolume centraal. Soms is grond- en standplaatsverbetering nodig om bomen tot volle wasdom te laten komen, maar soms is vervanging de beste optie. De nieuwe bomen moeten passen in de omgeving, de kans krijgen om te groeien en bijdragen aan de diversiteit. Het uitgangspunt is dat bij vervanging het kroonvolume behouden blijft. Daarom zullen er eerst nieuwe bomen worden aangeplant, voordat we rooien. Nieuw geplante bomen worden vervolgens nog drie jaar verzorgd en gemonitord.”

Soms is grond- en standplaatsverbetering nodig om bomen tot volle wasdom te laten komen, maar soms is vervanging de beste optie.

Meer dan de som der delen

Gedurende het project werkt Boomrooierij Weijtmans samen met Bomenwacht Nederland en BOOM element. De drie bedrijven deden de inschrijving gezamenlijk en ook gedurende het project wordt continu expertise uitgewisseld en overlappen de werkzaamheden elkaar. “Het geheel is meer dan de som der delen. Bomenwacht voert de scan uit en kijkt welke plekken geschikt zijn voor de bomen en Boomelement kijkt naar de groeiplaatsverbetering en plant diverse, klimaatbestendige bomen. Maar wij hebben ook vakmensen in dienst op het gebied van boomonderhoud en kijken nogmaals naar de omstandigheden. We houden elkaar bij de les en dat werkt heel goed.” 

De kracht van communicatie

Gerooide bomen worden zoveel mogelijk hergebruikt en gaan een tweede leven tegemoet als planken, papier of pelletkorrels. Enkel als het niet anders kan, gaat snoeiafval naar de biomassacentrale. Ook tijdens de werkzaamheden zijn duurzaamheid en zo min mogelijk overlast leidend. Weijtmans gebruikt telescoopkranen tot 32 meter hoogte die werken op drukke locaties mogelijk maken. Er is zelfs een elektrische kraan in bestelling om emissie en geluidsoverlast tot een minimum te beperken. “Er komt veel kijken bij een dergelijk project. Zo houden we rekening met de spits en maken we veelvuldig gebruik van verkeersleiders.” Volgens Kees is communicatie cruciaal. “Bewoners moeten weten wat er speelt en dat kan het beste uitgelegd worden door experts. Mensen hebben absoluut begrip als je uitlegt wat er precies gebeurt.” Een bijzonder succesvolle actie was het ter beschikking stellen van 200 bomen voor de inwoners van Woerden ter ondersteuning van Boomfeestdag afgelopen november. “Het initiatief kwam vanuit de drie uitvoerders en de bomen waren binnen 2 dagen opgehaald, zo kom je ook dichter bij elkaar.”

Weijtmans hoopt dat de integrale aanpak van Treemark overgenomen wordt door andere gemeenten en dat de verlegde focus van prijs naar kwaliteit wordt vastgehouden. “Deze aanpak heeft de toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?