- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Branchevereniging Koninklijke VHG houdt in mei en juni de landelijke tour ‘Regie naar de regio’. Tijdens deze tour door zes regio’s maakt VHG de arbeidsprognose voor de sector bespreekbaar. Ook spart het met de doelgroep over oplossingen voor het arbeidstekort. ‘We zijn goed bezig, want de aanwas is de afgelopen paar jaar op zich al indrukwekkend. De opgave voor de komende jaren is: gas erop,’ aldus Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij VHG.
Tijdens de regiotour presenteert VHG een arbeidsprognose voor een brede genodigde doelgroep. Deze bestaat onder meer uit mensen vanuit het onderwijs, het bedrijfsleven, de gemeenten en het UWV.
VHG werpt eerst een blik op de afgelopen paar jaar door cijfers te bekijken. Het laat het aantal werknemers in de sector zien van de afgelopen vijf tot zes jaar. Daarin is een enorme groei zichtbaar: in 2017 waren er 18 duizend mensen werkzaam in de sector in dienstverband, in 2021 waren dat er meer dan 23 duizend. De totale nieuwe instroom bedraagt dus 5 duizend mensen, een groeipercentage van een duizelingwekkende 28 procent.
Jeroen Zijlmans van VHG verklaart de groeimarkt: “De samenleving is aan het vergroenen. Niet alleen overheden hebben opgaves als klimaatadaptatie, duurzaamheid en biodiversiteit, ook particulieren besteden sinds de coronatijd meer geld aan hun tuin.”
Het hoge groeipercentage komt overeen met de indruk die bedrijven geven na rondvraag, waaruit blijkt dat het bedrijven bijzonder voor de wind gaat: zo geven sommige bedrijven aan binnen enkele jaren verdubbeld te zijn in werknemersaantal. Zijlmans maakt de kanttekening dat het aanwasaantal feitelijk zelfs hoger ligt, omdat de vervangingsvraag door werknemers die met pensioen gingen, ziek werden of iets anders zijn gaan doen niet is meegeteld. “Maar het groeipercentage van 28 procent is in elk geval een uitgangspunt om te berekenen hoeveel nieuwe mensen er in de sector nodig zullen zijn in de toekomst.”
Tegen het groeipercentage zet VHG een meerjaren-prognose af (een defensieve, standaard en optimistische variant) van de jongereninstroom in het mbo. Zijlmans gaat kort wat dieper in op de prognose. “De komende jaren zal de instroom van jongeren in het mbo in sommige regio’s afnemen, in andere regio’s zal de instroom stabiel blijven. Dat komt simpelweg door de demografische ontwikkeling van geboortecijfers.”
Er ontstaat een duidelijk beeld van hoeveel mensen we in de sector nodig gaan hebben in de toekomt. Dat geeft volgens Zijlmans best een schrikbeeld af in de zaal tijdens de regiotour. Toch benadrukt hij dat de sector al de goede weg is ingeslagen. “We zijn met z’n allen enorm goed bezig in het aantrekken van nieuwe aanwas, er zijn niet voor niets 5 duizend nieuwe mensen actief geworden binnen de hoveniersbranche. We zien naast jongeren die van groenscholen komen, ook veel nieuwe zij-instromers. Dat is geweldig. De volgende stap is om het gaspedaal nog verder in te drukken.”
Oplossingen ontstaan niet aan de vergadertafel bij de VHG in Ede, verklaarde Zijlmans in een eerder interview. “De kansen liggen bij de regio’s, in het (mbo- en praktijk- )onderwijs en bij zij-instromers.”
Sinds een paar jaar heeft VHG met de Groene Hotspots al gebouwd aan een infrastructuur voor het betrekken van het bedrijfsleven bij het werven van jongeren door groenscholen. Ook faciliteert VHG de brancheopleiding, een avondopleiding voor zij-instromers. “Beiden hebben geleid tot flinke aanwasgetallen, waar ze in andere sectoren van zouden dromen,’” zegt Zijlmans. “Naast jongeren vanuit het vmbo en zij-instromers liggen er kansen in het enthousiasmeren van meer vrouwen, mensen met een andere achtergrond, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en stedelijke jongeren voor de sector.”
VHG stimuleert scholen, bedrijven, gemeenten en het UWV in alle regio’s om afspraken met elkaar te maken over het aantrekken van nieuwe mensen. “We willen daarbij de echte praktijk van ons mooie beroep, de goede toekomstperspectieven en het nut van ons vak laten zien. We willen niet een BN-er in overall op een poster of website laten zien, maar de hoveniers zélf zoveel mogelijk met gegadigden in contact laten komen. Onze branche heeft een prachtig verhaal, dat we vol gas verder moeten gaan uitdragen.”
De VHG-tour Regie naar de regio komt nog in Zuidwest-Holland, Zeeland-Zonnemaire, Noord-Nederland, Noord-Holland en Brabant-Limburg. Aanmelden kan via de VHG-website.