Platform voor de tuin- en groenprofessional
Openbaar groen

11 buitenrozen verdienen predicaat Excellence Roses

MÄRCHENZAUBER
Märchenzauber (‘Kormarzau’): floribundaroos van Kordes. De komvormige, gevulde, roomroze bloemen (8-10 cm) met abrikooskleurig centrum geuren. Groeit bossig tot een meter hoog en 60 cm breed.

Tekst | Cultuurgroep voor rozen en rozenonderstammen

Beeld | Cultuurgroep voor rozen en rozenonderstammen

28 maart 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen

Maar liefst 11 nieuwe rozen hebben dit jaar het predicaat Excellence Roses verdiend in de Nederlands-Belgische keuringen. Ze zijn afkomstig van zeven verschillende veredelaars uit Duitsland, België en Nederland. In totaal zijn 25 rozenrassen gekeurd.

De rozen die het predicaat dit jaar hebben ontvangen, zijn in 2018 op vier rosariums in Nederland en België geplant: Boskoop, Lottum (Rozenhof), Winschoten en Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt).  Gedurende drie seizoenen beoordeelden keurmeesters de rozen op vier momenten in het jaar. Van de 25 inzendingen hebben 11 het predicaat Excellence Roses verdiend: drie theehybriden, drie heesterrozen, drie floribundarozen,  één klimroos en één bodembedekkende roos. Excellence Roses zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers.

Herkeuringen

Vorig jaar hebben de rozen die het predicaat Excellence Roses hadden een herbeoordeling ondergaan. Vijf predicaten zijn komen te vervallen: klimroos ‘Chewcorpink’ (Alfresco), theehybride ‘Koraburg’ (Eliza), theehybride ‘Taneiglat’ (Nostalgie), floribundaroos ‘Peadelight’ (Pink Champagne) en klimroos ‘Pink Cloud’. Met de 11 nieuwe Excellence Roses komt het totaal aantal rozen met het predicaat nu op 55. Ze zijn te vinden op de website van de KVBC.

20 nieuwe inzendingen

Voor dit plantjaar zijn 20 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. Ze zijn afkomstig van 7 veredelaars uit binnen- en buitenland en worden momenteel geplant op de volgende 5 locaties:

rosarium in Boskoop (Nederland);
De Rozenhof in Lottum (Nederland);
rosarium in Winschoten (Nederland);
Vrijbroekpark in Mechelen (België);
De Kleine Boerderij in Merksplas (België).

Komende tijd wordt bekeken of de keuringssystematiek anders kan worden ingericht, zodat de keurmeesters efficiënter kunnen keuren. De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft de keuringen van Excellence Roses onder haar hoede. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten.

Korte omschrijving nieuwe Excellence Roses

Borneo Odore (‘Intercomgarf’): compacte theehybride van Interplant die 60 tot 80 cm hoog wordt. Bloeit het hele seizoen met grote, gevulde, roze bloemen met een witte buitenkant. Sterk geurend.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Michel van Strijp

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details