Platform voor de tuin- en groenprofessional
25 jaar TOBROCO-GIANT; Ontwikkeld in Nederland, gebouwd voor de wereld.
De eerste GIANT wiellader

25 jaar TOBROCO-GIANT; Ontwikkeld in Nederland, gebouwd voor de wereld.

Wat in 1996 begon als een bedrijfje in sierhekwerken en bemesters is door de verdere ontwikkeling en productie van GIANT machines uitgegroeid tot een internationale onderneming met drie eigen vestigingen en de ambitie om de komende jaren flink te groeien tot 9.500 machines in 2025.

Directeur en eigenaar Toine Brock: “deze mijlpaal had niet tot stand kunnen komen zonder de inzet en betrokkenheid van medewerkers, dealers en leveranciers. En natuurlijk van onze klanten over de hele wereld die onze machines dagelijks gebruiken en overtuigd zijn van de kwaliteit van GIANT machines en aanbouwdelen. Dit geeft ons het vertrouwen dat we de komende jaren door kunnen groeien en bezig kunnen zijn met hetgeen wat ik het liefste doe; machines ontwikkelen en bouwen die voldoen aan alle wensen en eisen van klanten wereldwijd.”

Van bemesters naar wielladers

Het begon in 1996 met de oprichting van TOBROCO, wat staat voor Toine Brock Constructie. Onder deze naam werden bemesters ontwikkeld en gebouwd. Deze werden goed ontvangen en door de jaren heen ook geëxporteerd naar andere Europese landen.
Tot begin 2001 de veeziekte mond-en-klauwzeer uitbrak en de productie volledig stil kwam te liggen.

Zoals een echte ondernemer betaamd werd er meteen nagedacht over een oplossing. Door zijn agrarische achtergrond wist Toine toen al dat de bedrijven in zijn omgeving een multifunctionele werktuigdrager goed konden gebruiken om het werk te verlichten en efficiënter uit te voeren. Het idee voor de GIANT wiellader was geboren.

Brock: “De naam GIANT werd met een reden gekozen. Het is namelijk de afkorting van Gigantic Ant (Grote Mier). Een verwijzing naar de ijverige diertjes die wel 50 keer hun eigen gewicht kunnen tillen. Een eigenschap die terug komt bij alle GIANT machines omdat ze er om bekend staan om veel te kunnen tillen ten opzichte van hun eigen gewicht.”

De kenmerkende mier


Met de feedback van klanten werd de kniklader het eerste jaar verder geperfectioneerd. Al snel daarna waren het niet alleen nog maar lokale bedrijven die een machine afnamen maar was er zelf al interesse vanuit het buitenland. Zo is de huidige importeur voor Denemarken en Zweden, Brdr Sørensen, er vanaf het begin af aan al bij en volgde Firma Beel als importeur voor België vrij snel daarna.

Snelle groei in het buitenland

In 2014 bouwde TOBROCO-GIANT de 10.000ste machine. Een mijlpaal waar het bedrijf 13 jaar nodig had. De volgende 10.000 machines hadden minder tijd nodig want eind 2018 stond de teller reeds op 20.000 en vorig jaar werd de 25.000ste machine geproduceerd. Deze mijlpalen hebben alles te maken met de snelle groei in het buitenland. Het aantal landen waar GIANT machines verkocht worden is opgelopen tot 61 en in die landen werkt TOBROCO-GIANT samen met ruim 750 dealers. Recent nog zijn de eerste stappen gezet in Afrika met een nieuwe dealer in Zuid-Afrika. 

“Een belangrijke stap was de opening van een eigen verkoop- en servicekantoor in Amerika in 2016. Steeds meer bedrijven in de VS en Canada kiezen voor compacte wielladers vanwege het comfort, bedieningsgemak, brandstofbesparingen en het feit dat de machines het grondoppervlak nauwelijks beschadigen. Doordat de machines zo populair zijn is het dealernetwerk in Noord-Amerika binnen enkele jaren gegroeid naar 95 en dit aantal zal de komende jaren blijven groeien,” aldus Frans van Asseldonk, Manager Verkoop & Marketing.

Oisterwijk als uitvalsbasis

In 2003 bleken de mogelijkheden in Haaren niet toereikend en werd er een pand gekocht op het industrieterrein van Oisterwijk om verder te kunnen groeien. De groei kwam tot stand doordat het portfolio aan machines verder werd uitgebreid met verschillende type wielladers maar tevens de introductie van de eerste GIANT telescooplader. Zo bestond het aanbod modellen in 2005 reeds uit 20 stuks. Daarnaast was er steeds meer interesse in de machines vanuit andere sectoren zoals de bouw, stratenmakers en hoveniers.

Om de groei bij te kunnen houden en te kunnen voldoen aan de vraag naar machines werd er in 2009 begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek met twee verdiepingen en oppervlakte van 20.000 m2. Een jaar later was de nieuwbouw gereed en was verhuizing naar deze nieuwe productiefaciliteit een feit. Geen moment te vroeg aangezien er een verreiker aan programma wordt toegevoegd en de verkoopaantallen stegen van 750 machines in 2009 naar bijna 1500 stuks in 2013.

Tot 2013 werd veel las- en constructiewerk uitbesteed aan diverse leveranciers in binnen-en buitenland. Voor meer efficiëntie en om de kwaliteit te waarborgen is in dat jaar besloten om alles in eigen beheer te gaan doen in een nieuwe fabriek in Hongarije. Daar vervaardigden 40 medewerkers de aanbouwdelen en frames, waarna ze op transport naar Oisterwijk gingen.

Verdubbeling van bedrijfsoppervlakte

Met een doelstelling van 9.500 machines in 2025 is extra bedrijfsruimte noodzakelijk om de productie te kunnen verhogen en de essentiële kwaliteit te behouden. Daarom heeft TOBROCO-GIANT vanaf 2018 reeds €18 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiefaciliteit, een hoogbouwmagazijn en aanleg van nieuwe productielijnen. In september werd het nieuwe magazijn in gebruik genomen en begin 2021 wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwste productielijnen. De productiefaciliteit werd met 8.000 m2 vergroot en dit brengt het totaal op 30.000 m2.

Nieuw hoogbouwmagazijn


Toine Brock legt uit: “De recente uitbreiding is niet voldoende om ook de komende jaren door te kunnen groeien. Daarom wordt de komende jaren de bedrijfsoppervlakte verdubbelt. In januari wordt direct gestart met de bouw van een nieuwe hal. Deze wordt 6.000 m2 groot en hier gaat de assemblage van frames plaatsvinden. Daarnaast is er op het dak ruimte om auto’s te parkeren. Verder lig er een plan klaar voor de bouw van een nieuwe opslaghal van 2.500 m2 voor 2022.”

“Tegelijkertijd wordt in 2021 een multifunctioneel gebouw geopend wat dienst gaat doen als showroom en experience centre, maar tevens voor de bouw van specials, ontwikkeling van nieuwe machines en trainingslocatie. Hiervoor is in 2020 een terrein van 25.000 m2 aangekocht. Na een grondige verbouwing kunnen klanten hier vanaf eind 2021 hun nieuwe machines testen, maar daarnaast kunnen dealers hier diverse trainingen volgen. Wanneer klanten speciale wensen hebben als het gaat om machine opties of aanbouwdelen dan worden deze in de toekomst hier gebouwd. Op deze manier blijft het mogelijk om maatwerk te leveren voor klanten die specifieke wensen hebben voor een GIANT machine of aanbouwdeel.”

“Niet alleen in Nederland, maar ook in Hongarije wordt er de komende jaren hard gewerkt aan uitbreiding,” aldus Brock. “Op tien kilometer van de huidige fabriek is namelijk een terrein van 18.000 m2 gekocht in Füzesabony. Hier wordt in 2022 een nieuwe bedrijfshal met kantoren opgeleverd van 8.000 m2. De overige ruimte maakt het mogelijk om in de toekomst verder uit te breiden als het nodig is.”  

Deze uitbreidingen zijn goed voor de werkgelegenheid in zowel Nederland als Hongarije. In Oisterwijk is TOBROCO-GIANT uitgegroeid tot de grootste werkgever met 320 medewerkers uit vijftien verschillende landen. Verwachting is dat het aantal groeit naar 420 medewerkers aan het einde van het jaar. In Hongarije werd in 2013 gestart met 40 medewerkers en ook dit aantal is door de jaren heen gegroeid. Op dit moment zijn hier dagelijks 100 medewerkers aan de slag. 

“Focus op blijven innoveren”

Een ander speerpunt van TOBROCO-GIANT is het brede portfolio aan machines en aanbouwdelen. Op dit moment bestaat dit uit 30 verschillende modellen van 750 tot 6.000 kg en van 20 tot 76 pk. Wat betreft aanbouwdelen is er een ruime keuze met een aanbod van ruim 200 verschillende werktuigen. Brock: “Het aantal modellen zal in de toekomst flink toenemen met de introductie van nieuwe modellen. Daarnaast wordt het aanbod aan elektrische modellen de komende jaren verder uitgebreid om klanten zowel een diesel variant als een elektrisch alternatief van hetzelfde model aan te bieden.”

“Bij de ontwikkeling van een nieuwe model wordt nadrukkelijk gekeken naar de vraag vanuit de markt. Het nieuwste model wat op korte termijn geïntroduceerd zal worden is namelijk de G2300 (X-TRA) HD. Dit model is ontwikkeld omdat er vraag is naar een model tussen de bestaande G2200 HD+ en G2500 HD. De machines zijn uitgerust met een 1500 cc, Kubota motor, met 4 cilinders en hoog koppel. De hydrostatische vierwielaandrijving met automotive besturing en 8 tons planetaire assen (Heavy Duty uitvoering) geven de machines een trekkracht van 23.000 N. Voor de G2300 HD geldt een bedrijfsgewicht van 2.300 kg en kiplast van 1.595 kg. De G2300 X-TRA HD heeft een bedrijfsgewicht van 2.350 kg en kiplast van 2.260 kg. Beide modellen gaan februari van dit jaar in productie.”

De nieuwe G2300 X-TRA HD


“Verder gaat TOBROCO-GIANT in 2021 vijf nieuwe TELE modellen introduceren. Nu bestaat het gamma uit een TELE variant van het kleinste model (D204SW TELE) en de twee grootste modellen (G3500 TELE en G5000 TELE). Met de introductie van de G1500 TELE, G2200 TELE, G2300 TELE, G2500 TELE en G2700 TELE komt er direct een complete lijn met telescoopladers beschikbaar.”

“Wat betreft de elektrische modellen wordt het bestaande aanbod uitgebreid met de G2500E en G2500E X-TRA. Beide machines opereren een klasse hoger dan de G2200E (X-TRA) met een bedrijfsgewicht van 2.500 kg. Dit maakt de machines nog steeds uitermate geschikt om op een aanhanger te vervoeren en biedt die veel flexibiliteit voor de gebruiker. In 2020 is tevens een start gemaakt met het ontwikkelen van machines in de klasse van 1,5 en 3,5 ton. Met Jungheinrich heeft TOBROCO-GIANT een mondiale en betrouwbare partner gevonden met kennis van zaken als het gaat om het ontwikkelen van elektrische machines. Deze kennis wordt gedeeld met de R&D afdeling van TOBROCO-GIANT. Een afdeling die bestaat uit 30 engineers en die erop gericht is om met alleen de beste componenten een machine in eigen huis te ontwikkelen. De verhuizing naar een nieuwe en moderne locatie zal ervoor zorgen dat de innovaties onverminderd door zullen blijven gaan. Hierbij gaat het niet alleen om het ontwikkelen van nieuwe machines en aanbouwdelen, maar tevens het optimaliseren van bestaande modellen.”

De elektrische G2200E

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details