Platform voor de tuin- en groenprofessional
400 nieuwe bomen voor Europaweg Doetinchem
In totaal heeft idverde Bomendienst zo’n 400 bomen in verschillende afmetingen geplant.

400 nieuwe bomen voor Europaweg Doetinchem

Afgelopen zomer 2021 heeft er een reconstructie plaats gevonden in de Europaweg in Doetinchem. De drukke invalsweg tussen de snelweg A18 en het centrum van Doetinchem heeft een nieuwe inrichting gekregen. De twee éénbaanswegen zijn uitgebreid naar vier rijstroken. Daarbij wordt de twee kilometer lange weg ook opnieuw ingericht met groen. De groeninrichting wordt gerealiseerd door idverde Bomendienst in samenwerking met idverde Realisatie, vestiging Hengelo. Er wordt op de bomen drie jaar nazorg verleend. “Met dit project verbeteren we de verbinding met het groen in de stad,’’ aldus gemeente Doetinchem.

Na het planten, krijgen de bomen drie jaar nazorg.

In totaal heeft idverde Bomendienst zo’n 400 bomen in verschillende afmetingen geplant. De gemeente Doetinchem heeft hierbij bewust gekozen voor een grote variatieboomsoorten, welke zijn afgestemd op de groeiplaats en goed passen bij het gebied. Zo zijn er onder andere elzen, berken, haagbeuken, zomer- en winter eiken, iepen en lindes geplant. De verschillende bomen hebben voornamelijk een omtrekmaat van 18-20 cm, maar ook zijn er een aantal soorten geplant met een omtrekmaat van 20-25 cm. De bomen zijn geplant in de middenberm, in de buitenbermen en op de twee rotondes.

De bomen zijn geplant in de middenberm, in de buitenbermen en op de twee rotondes.

Bomen planten

Om de aanslagkans te vergroten zijn vooraf de groeiplaatsen doorgespit en is de bodem verreikt met wormencompost. Dit zorgt ervoor dat de bomen een goede start krijgen om te groeien. Vervolgens is idverde Bomendienst gestart met het planten van de bomen. Alle bomen zijn voorzien van drie kniepalen en een grondwal. De grondwal dient gedurende de nazorg periode, voor een betere bewatering van de kluit. De kluit is bekleed met een laag houtsnippers, waardoor de bovenkant van de kluit vochtiger blijft en de verdamping in de zomermaanden wordt gereduceerd.

In het voorjaar worden de jonge bomen met een dunne bast ingesmeerd met Arbo-flex tegen zonnebrand.

Nazorg bomen

Na het planten, krijgen de bomen drie jaar nazorg. idverde Bomendienst zorgt voor het controleren van de bomen, het bewateren, het bemesten en het uitmaaien van de grondwallen.

In het voorjaar worden de jonge bomen met een dunne bast ingesmeerd met Arbo-flex tegen zonnebrand. Dit is een soort kalk-latex, wat ervoor zorgt dat zonlicht wordt weerkaatst en de bomen hun bast beter kunnen koelen. Hierdoor kunnen jonge bomen ook tijdens extreme warme zomerdagen voldoende water blijven opnemen en verdampen. Enkele geluidswallen langs de Europaweg zijn aangeplant met een bosplantsoen. Er zijn verschillende wildverbanden van zo’n 60 centimeter tot 80 centimeter hoog geplant. Soorten die onder andere zijn gebruikt zijn berken, grove dennen, winter eiken, wilgen, hazelnoten en lijsterbessen.  

Over idverde Bomendienst

idverde Bomendienst is dé specialist voor kennisintensieve boomvraagstukken. Deze omvatten enerzijds specialistische verzorging, anderzijds advies op het gebied van ziekten en aantastingen, beleid en beheer. Wij werken daarvoor samen met diverse wetenschappelijke onderzoeksinstituten en gebruiken de nieuwste technologische ontwikkelingen in ons vakgebied. Tevens beschikken wij over de meest moderne instrumenten en de nieuwste kennis en feiten. idverde Bomendienst is gevestigd in Apeldoorn en werkt met een groep enthousiaste boomverzorgers, boomtechnisch adviseurs en diverse andere boomspecialisten door heel Nederland aan de meest uiteenlopende projecten waarbij we bomen tot volle wasdom laten komen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details