Platform voor de tuin- en groenprofessional
Accu-platform maakt het mogelijk om binnen de tuin- en parksector volledig elektrisch te gaan
Willem Berghorst, SIGHT landscaping, Harderwijk.

Accu-platform maakt het mogelijk om binnen de tuin- en parksector volledig elektrisch te gaan

‘Als fabrikant nemen we onze verantwoordelijkheid richting duurzaamheid’

Makita Nederland is hun XGT-platform in een rap tempo aan het uitbreiden. Arjen Peeters, product- en accountmanager bij Makita Nederland vertelt daar meer over. “Het platform is speciaal ontwikkeld om zwaardere en intensievere klussen uit te voeren. Op dit moment hebben we al 120 machines en daar gaan er binnen nu en een jaar nog zo’n honderd bijkomen.”

De UR012G accu bosmaaier evenaart een 50 cc brandstof machine.

Het LXT-platform is een enorm succes, en de machines die draaien op deze accu zijn geschikt voor de dagelijkse klussen van de groenprofessional. “Er zijn veel groenprofessionals die ook tuinmachines gebruiken voor zwaardere intensieve klussen, zoals het vellen van bomen, het maaien van bermen of het bladvrij maken van parken. De 18 volt accu van het LXT-platform levert dan onvoldoende capaciteit. Vandaar dat wij het XGT-platform hebben geïntroduceerd met 40 V en 2×40 V machines, waarmee we het dubbele aan vermogen creëren. Met een vermogen van 40 of 80 Volt zijn de machines net zo sterk als een vergelijkbare machine die door brandstof wordt aangedreven.”

“Met de stap naar het XGT-platform maken we het voor bedrijven mogelijk om binnen de tuin- en parksector volledig elektrisch te gaan. Het is een platform waarbij alle machines die onder dat platform vallen met dezelfde accu werken. Hierdoor gaat de uitbreiding erg hard.”

Jordi van Efferen, Dura Vermeer Bouw Midden West, Cruquius.

“Innovatie staat bij ons centraal. We blijven de beide platformen LXT en XGT verder uitbreiden om de groensector zo duurzaam mogelijk te maken. En daarbij leggen we de nadruk op de levensduur van de accu. We vinden het belangrijk dat de accu zo vaak mogelijk en zoveel mogelijk gebruikt wordt. Dat is ook beter voor de accu zelf. Onze intentie is dan ook om zoveel mogelijk apparaten op de markt te brengen die met dezelfde accuwerken.”

Optimaal vermogen

Makita heeft een unieke situatie in de markt. “Wij ontwikkelen speciaal voor elke machine onze koolborstelloze motoren zelf. Elke toepassing vraagt namelijk om net weer iets anders. Iedere machine heeft een specifieke controller die de motor aanstuurt. En ook deze ontwikkelen we zelf. De controllers worden per machine geprogrammeerd, zodat iedere machine het meest optimale vermogen levert. Dat is iets waar wij in voorop lopen”, zegt Peeters.

“Dat maakt een enorm verschil. Daardoor kunnen we nu ook met een doorslijper 70 cc brandstof evenaren en met een bosmaaier 50 cc brandstof. Maar we zitten nog lang niet aan onze grenzen, daar kunnen we nog heel ver in doorontwikkelen. En dat gaan we ook zeker doen.”

Statement maken

Duurzaam ondernemen is een belangrijk thema, zo ook in de tuin- en parksector. Makita is de eerste aanbieder in de markt die met haar machines volledig is overgegaan op accu. “Sinds maart 2022 zijn we helemaal gestopt met de productie en ontwikkeling van brandstof machines binnen Makita. Je kunt als bedrijf heel makkelijk zeggen dat je je bezighoudt met verduurzamen. Maar zodra je nog brandstof alternatieven aanbiedt, voelt de eindgebruiker ook niet de urgentie om over te stappen. Als fabrikant nemen we dan ook onze verantwoordelijkheid richting duurzaamheid”, sluit Peeters af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details