- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Biologisch middel voor iedereen bruikbaar
Het seizoen van de vervelende eikenprocessierups is gestart, laat het Kenniscentrum Eikenprocessierups weten. Deze rups kan ernstige gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken. Het Kenniscentrum meldt dat grondnesten, waarbij de rups lange tijd in de bodem kruipt, de traditionele bestrijding minder effectief maakt. Gelukkig is er ook goed nieuws. Er is een middel ontwikkeld dat door het ministerie is goedgekeurd, 100% natuurlijk is en door iedereen gebruikt kan worden. Bovendien werkt het ook bij grondnesten. Dit biologische middel werd onlangs genomineerd voor de Innovatie Award van de Groene Sector Vakbeurs 2023.
Dit middel EprEcofix® wekt grote interesse. Ook bij de Hogeschool Saxion die met een grote groep overheidsinstellingen gaat onderzoeken welke sleuteltechnologieën ingezet kunnen worden om de beheersing van de rups te verbeteren. “Ook wij zijn uitgenodigd aan dit onderzoek mee te doen”, vertelt Rob Damink, eigenaar van Source By Net BV dat het middel EprEcofix® heeft ontwikkeld.
“Groenprofessionals en particulieren zijn enthousiast over de eenvoud van deze methode. Met een lagedrukspuit kan het op een nest gespoten worden en binnen enkele minuten is het nest gefixeerd en kunnen de gevreesde brandharen niet meer verwaaien. Het gefixeerde nest kan gewoon in de boom blijven zitten of valt vanzelf op de grond. In beide gevallen vormt het geen gevaar. En wil men het nest toch opruimen, dan mag dit gewoon bij het gft-afval.”
Het Kenniscentrum concludeert dat het tijdig verwijderen van nesten tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar leidt. De methode waarbij nesten worden weggezogen is echter kostbaar, arbeidsintensief en behoeft zwaar materiaal dat de nodigde CO2- uitstoot veroorzaakt. De toepassing van een fixeermiddel kent al deze bezwaren niet en is voordelig in aanschaf. “Het ziet ernaar uit dat men de komende jaren vooral gaat inzetten op een combinatie van het verhogen van de biodiversiteit en het elimineren van nesten.”