Platform voor de tuin- en groenprofessional
Betere wetten en regels graag!
Kees Weijtmans, Directeur/eigenaar Boomrooierij Weijtmans

Betere wetten en regels graag!

Mijn voorvaderen begonnen Boomrooijerij Weijtmans meer dan honderd jaar geleden met een paard en een zogenoemde Mallejan. Die zijn ondertussen natuurlijk allang vervangen door het modernste materieel. Sterker nog, we blijven investeren in ons machinepark. Niet in de laatste plaats omdat we een zo’n duurzaam mogelijke onderneming willen zijn. 

Om die reden hebben we dit jaar onze eerste volledig elektrische mobiele kraan in gebruik genomen. En we zullen ook de komende tijd investeren in de verdere elektrificatie van ons materieel. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Want de overheid mag dan per 1 mei aanstaande een subsidieregeling openstellen waarmee grondverzet-, bouw- en groenbedrijven hun materieel kunnen elektrificeren, dat potje van 5 miljoen euro is natuurlijk nooit toereikend. Als je daar 20 tot 30 elektrische machines mee kunt aanschaffen is het veel. Nou, daarmee win je de oorlog natuurlijk niet! Volgens mij kost het meer om zo’n subsidieregeling op te tuigen dan dat er nu aan subsidie beschikbaar komt. 

Bovendien weet ik ondertussen uit ervaring dat er nog veel te weinig mogelijkheden zijn om elektrisch materieel op te kunnen laden. En dat ons energienetwerk momenteel helemaal niet klaar is voor heel veel extra oplaadpunten. 

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Want hoe wij ook ons best doen om uit de bomen die wij rooien zoveel mogelijk sortimenten te zagen – zodat er zo weinig mogelijk hout gechipt wordt dat in de verbrandingsoven terecht komt. Hoe zeer we – in verschillende samenwerkingsverbanden zoals Brabantse Ontwikkelmaatschappij en Midpoint Brabant – ook proberen om voor al dat hout een nuttige en duurzame toepassing te vinden, zoals constructiehout voor vloeren, meubels, kozijnen en woningbouw en dat ook nog eens zo lokaal mogelijk afzetten, met de huidige energieprijzen is het goedkoper om al dat prachtige hout in biomassacentrales op te stoken. En dat kan toch net de bedoeling zijn? 

Of neem onze (populieren)productiebossen. Zodra er daar een bever, das of zelfs een vermiljoenkevertje opduikt ligt ons werk er stil. Dan mogen we niets meer. Tijdens het broedseizoen wordt onze productie, maar dus ook die van de papier- en houtindustrie – helemaal lam gelegd. En er zijn zelfs boze tongen die beweren dat wanneer we in Nederland volledig stoppen met het omzagen van bomen, we onze klimaatdoelstellingen kunnen halen. 

Maar die mensen denken waarschijnlijk dat de wereld ophoudt bij de Nederlandse grens. Maar neem van mij aan dat er voor iedere boom die we in ons land laten staan in het buitenland tenminste twee worden omgezaagd. Want daar kijken ze niet op een kevertje meer of minder. 

Nu hoor ik u denken: ‘maar hoe moet het dan wel Kees? Heb je ook oplossingen? Want dat we zullen moeten verduurzamen staat als een paal boven water.’ 

Nou, laten we beginnen met het optuigen van toereikende stimuleringsregelingen. Meer subsidie in de pot dus. En zorg ervoor dat wet- en regelgeving realistisch is. Ook ik ben een voorstander van het gebruik van natuurlijke materialen. Olifantsgras, lisdodde en mycelium zijn een welkome aanvulling voor de woningbouw. Maar dan kan het niet zo zijn dat de oogst straks wordt stilgelegd omdat er een bepaald insect besluit zich tussen die gewassen te nestelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details