Platform voor de tuin- en groenprofessional
BGSPad is de circulaire halfverharding met enkel voordelen
Het bindend vermogen van BGSPad wordt geactiveerd door water toe te voegen.

BGSPad is de circulaire halfverharding met enkel voordelen

Bij duurzaamheid en circulariteit denken we niet direct aan paden en parkeerplaatsen waar asfalt de norm lijkt. Maar voor gemeentes en aannemers die zowel duurzaamheid willen uitdragen als kosten willen drukken, is er wel degelijk een volledig circulaire oplossing: de halfverharding BGSPad.  

“BGSPad is al jaren op de markt, maar de laatste jaren schiet de verkoop omhoog”, vertelt Edward de Jong, directeur van Pelt & Hooykaas. Het bedrijf bestaat al 130 jaar en produceert secundaire grondstoffen, waaronder BGSPad. “Het is een halfverharding met enkel voordelen: makkelijk te verwerken, een groot draagvermogen, circulair én het is zelfherstellend, waardoor het weinig onderhoud vereist. Op paden wordt veelal menggranulaat gebruikt, afgewerkt met split. Maar menggranulaat is vaak verontreinigd, ons product is 100% schoon en circulair.”

Samenstelling

De halfverharding bestaat uit 100% gerecycled materiaal. Het is een mix van betongranulaat en LD-staalslakken, vrijgekomen bij de staalproductie als bijproduct in IJmuiden. Samen vormen ze een stabiele fundering die een hoge draagkracht oplevert. Bij een ondergrond van klei of veen, wordt er een cunet afgegraven van 20 à 25 cm diep. Hierin komt eerst een laag zand van 10 à 12 cm waarna het wordt gevuld met BGSPad. Bij zandgrond volstaat een cunet van 15 cm gevuld met BGSPad. Het bindend vermogen van BGSPad wordt geactiveerd door water toe te voegen. “Na verdichting met een wals ontstaat een halfverharding die na uitharding over een groot draagvermogen beschikt. Een stroever en natuurlijk oppervlak? We leveren split in verschillende kleuren als laatste laag.”

BGSPad vormt een stabiele fundering die een hoge draagkracht oplevert.

Zelfherstellend vermogen

Spoorvorming is minimaal en oppervlakkige beschadigingen herstellen zich vanzelf onder invloed van weersomstandigheden en gebruik. Zelfherstellend dus. Grotere beschadigingen zijn onzichtbaar te repareren door toevoeging en verdichting van het materiaal. Ook gunstig voor onderhoudskosten is het feit dat onkruidgroei geen kans krijgt. “Het is een prachtig product met een lange levensduur”, vertelt Edward. “Afhankelijk van de belasting, gebruik, ligging en onderhoud gaan de halfverharde paden 30 tot 50 jaar mee.”

Naast BGSPad levert Pelt & Hooykaas een breed assortiment aan andere secundaire bouwgrondstoffen die allemaal voldoen aan de hoogste kwaliteits- en milieueisen. Zo heeft Duomix een indrukwekkend groot draagvermogen en wordt het geleverd in de varianten 0/8 en 0/22. Het materiaal is geschikt onder bestrating (0/8) of zelfs als fundering voor parkeerterreinen (0/22). Ook het duurzame EkolietⓇ gooit hoge ogen. Het is een circulaire vervanging voor primair zand en grind in betonmengsels met een zeer lage MKI. “Ik durf wel te zeggen dat we iedere uitdaging met betrekking tot bouwgrondstoffen aankunnen”, lacht Edward.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details