Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Biodiversiteit rondom gebouwen in 2030 verdubbeld’

‘Biodiversiteit rondom gebouwen in 2030 verdubbeld’

Twee keer zo veel groene, biodiverse vierkante meters in de gebouwde omgeving in 2030. Dat is de basis voor een doelgerichte samenwerking van de organisaties NL Greenlabel en Dutch Green Building Council (DGBC). Lodewijk Hoekstra (NL Greenlabel) en Annemarie van Doorn (DGBC) bezegelden die nieuwe samenwerking door op dinsdag 30 november een intentieverklaring te ondertekenen.

“Voor natuur in de gebouwde omgeving bestaan geen heldere eisen vanuit de landelijke overheid”, constateert Hoekstra als medeoprichter van NL Greenlabel. “Tegelijkertijd zien we dat er veel grote uitdagingen zijn: extra woningen, energietransitie, grondstoffencrisis, gezondheid, biodiversiteit en klimaatverandering.”

Slim vergroenen

“Voor al die opgaven is ‘slim vergroenen’ een deel van het antwoord. Zo kun je een gezondere omgeving maken, die aangepast is aan een veranderend klimaat, beter de hitte weert en meer biodiversiteit geeft. Groen is een fantastisch middel” weet directeur Annemarie van Doorn (DGBC). “Opdrachtgevers zien dat ook in en ze willen daar dus wel iets mee, maar ze weten vaak niet precies hoe. Provinciale en lokale regels zijn – hoe goed bedoeld – vaak heel verschillend.

Eenduidig meten

Hoekstra: “Wat gaan we de komende jaren doen? Allereerst werken we samen in het aanbieden van eenduidige labels en richtlijnen. We zetten ons samen in voor meetmethoden die breed gedragen worden. Tegelijk zetten we ons samen in voor een minimale wettelijke eis voor natuurinclusief bouwen.”

“Om onze groen- en de bouwsectoren beter op elkaar te laten inspelen”, vervolgt Van Doorn, “organiseren we fysieke en online kennisoverdracht. De labels van NL Greenlabel en DGBC zouden daarnaast meer aanvullend op elkaar moeten zijn, als goed passende stukjes van de groene puzzel. Ook daar gaan we mee aan de slag!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details