Platform voor de tuin- en groenprofessional
Bodemverbetering essentieel bij aanleg grasmat. Goede basis voor een sterk gazon
Floranid®Twin Permanent bevat alle voedingsstoffen voor de aanplant en het onderhoud van gazon en borders.

Bodemverbetering essentieel bij aanleg grasmat. Goede basis voor een sterk gazon

Bij de aanleg van een nieuw gazon wordt vaak te weinig stilgestaan bij bodemverbetering. “Iedere ondergrond is anders, dus de hovenier kan het best starten met een bodemanalyse en daar de voeding op afstemmen.”

Een goede basis zorgt voor een mooi resultaat.

Aan het woord is Jo Verschueren, technisch en commercieel adviseur bij Compo Expert Benelux. Deze fabrikant van meststoffen en biostimulanten heeft twee eigen fabrieken: in het Duitse Krefeld en in La Vall d’Uixó in Spanje. Compo Expert biedt professionele gebruikers oplossingen voor gras en openbaar groen, fruit- en groententeelt, landbouwgewassen, en boomkwekerijen en sierteelt.  “Ons productassortiment omvat onder meer biostimulanten op basis van zeewierextracten en nuttige bodembacteriën”, vertelt product & crop manager Robin Van Havermaet. “Ook omdat het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet meer is toegestaan. We hebben specifieke formuleringen voor bepaalde gewassen en voor de stadia waarin die gewassen verkeren. In de tuinaanleg zijn we vooral bekend van ons meststoffenmerk Floranid®.”

Gazon waar bij aanleg turf in is gewerkt.

Uitgekiend bemestingsschema

Op het gebied van gazons zien de twee een duidelijke verschuiving van inzaaien naar graszoden. Maar dat maakt voor de ondergrond en het onderhoud geen verschil. Verschueren: “In een doorsnee gazon hebben grassen ongeveer 150 eenheden stikstof per jaar nodig. Die behoefte is echter niet gelijkelijk verdeeld over het jaar. In het voorjaar is de hoogste dosis stikstof nodig. In het najaar juist minder, anders groeit het gras te lang door. Ook wil je in het najaar het gras beschermen tegen de kou en betreding. Hier moet het bemestingsschema op afgestemd worden.” Daarom levert Compo Expert verschillende soorten Floranid®: voor het voorjaar, de zomer en het najaar. Als een hovenier liever werkt met één product, is er Floranid®Twin Permanent; hier zitten alle voedingsstoffen in voor de aanplant en het onderhoud van gazon en borders.   

Een goed bemestingsschema voorkomt problemen.

Maar alles start dus bij de ondergrond. “In de ideale situatie neemt de hovenier een bodemmonster, zodat direct duidelijk is wat de kwaliteit is en wat er nodig is om een goede, luchtige bodemstructuur te krijgen”, aldus Verschueren. Van Havermaet vult aan: “Ook de zuurtegraad is belangrijk. Gras gedijt het best op lichtzure grond. Particulieren denken vaak dat je het gazon moet bekalken omdat er anders mos op komt. Maar dat komt vaak juist door te kort maaien en te veel schaduw. Als de grond niet zuur genoeg is, kan bij de aanleg nog turf worden ingewerkt. Veel problemen zijn te voorkomen door het bemestingsschema aan te passen: van één keer per jaar naar drie of vier keer in de juiste dosering. Dan hebben onkruid en mos geen kans om zich te vestigen in het gazon.”

Juiste product bij de aanleg

Kortom: hoveniers zijn nog te weinig vertrouwd met bodemanalyses. “Het gebeurt dan dat ze op termijn klachten krijgen van hun klant”, zegt Verschueren. “Op deze manier kost het de hoveniers vaak meer dan wanneer bij de aanleg meteen de juiste producten worden gebruikt om zo tot de ideale bodemtoestand te komen. Een bodemstaal nemen en laten onderzoeken in een laboratorium verdient zich dan ook sowieso terug.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details