Platform voor de tuin- en groenprofessional
Bomen leven langer in een boombunker
Gezonde bomen in een groene straat.

Bomen leven langer in een boombunker

Ondergronds ruimte voor wortels én echte boomgrond

In het verleden was het planten van een boom vrij simpel. Je groef een gat, plantte een boom en vulde het gat daarna met lokale grond. Als we willen dat bomen langer leven, moet er iets veranderen, vindt Bert van Gils, productconsultant bij GreenMax en TreeBuilders. “We hebben een oplossing ontworpen in de vorm van een compromis tussen de stad en het bos.”

Een doorsnede van het boombunkersysteem.

Bomen planten in de stad heeft ontzettend veel voordelen. Ze zijn goed voor de biodiversiteit, zorgen voor schaduw én nemen CO2 en fijnstof op. Maar voordat je van die voordelen kunt genieten, moet de boom goed geplant worden. En dat is in de stad nog wel eens een uitdaging. Van Gils: “Uiteindelijk hoort een boom in het bos. Daar heb je een rijke bodem, met bladeren die verrotten en zo nieuwe grondstoffen creëren. Dat heb je niet in de stad.”

De Coolsingel is een van de drukste en belangrijkste straten van Rotterdam, zowel onder als boven de grond.

Dan heb je ook nog het risico dat volwassen bomen met hun wortels infrastructuur beschadigen. “Volwassen bomen zijn sterk genoeg om stoepen en verhardingen stuk te maken, of leidingen en rioolbuizen te beschadigen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!” 

Bunker voor de boom

TreeBuilders is al twintig jaar gespecialiseerd in boombunkersystemen. “Het is een constructie van palen en een plateau daarboven op, die zo ondergronds ruimte creëren voor de boomwortels. Het materiaal dat we gebruiken zorgt ervoor dat de bunker een afdruk van 70 ton per vierkante meter kan verdragen. De bunker vullen we met optimale grond. Geen bomenzand of bomengranulaat, maar bomengrond. Deze grond geeft veel meer ruimte voor beworteling én voor het biologische ecosysteem dat je normaal in het bos terugvindt.”

Het resultaat? Dat mag er wezen, volgens Van Gils. “Een deel van die bomengrond bestaat uit humus, en dat heeft een sponswerking. Daarmee vang je veel meer water op. Door die natuurlijke kringloop in de grond, worden bomen ook een stuk ouder. We verwachten 60-80 jaar oud, maar het kan veel langer. De tijd gaat het leren.”

Nu is de Coolsingel een échte groene oase te midden van het bruisende stadsleven en zijn er geen problemen meer met wortelopdruk.

Het mooie van de boombunker is dat het gecombineerd kan worden met waterbuffering. “Denk aan van die heftige regenbuien in de zomer. Die 10 tot 12 milliliter regenwater stroomt normaliter weg in het riool, maar dat kan ook gewoon de boombunker in. De boom is daar heel blij mee, als het een paar dagen later opeens weer 30 graden is. Een mooie win-winsituatie, lijkt me!” Daarnaast levert het bedrijf ook nog aardappelpolymeer, waardoor grond 40x zo veel water vasthoudt. “In de beginjaren van een boom kan dat het verschil maken, omdat er dan altijd voldoende water beschikbaar is.”

Broodnodig

De noodzaak van bomen planten wordt steeds duidelijker, merkt Van Gils. “Gemeentes zien nu in dat het planten van bomen, steden echt leefbaarder maakt. Het is ook top dat de bomen die we planten, meteen reclame voor ons maken. Die groeien veel harder dan bomen in andere grond. Je hoeft geen bomenexpert te zijn om te zien dat een boom er veel beter uitziet in leefbare grond.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details