Platform voor de tuin- en groenprofessional
Bomenwacht Nederland zet fors in op CO2-reductie
Op de fiets boomkenmerken opnemen.

Bomenwacht Nederland zet fors in op CO2-reductie

 ‘Duurzamer werken kan op een hele leuke, creatieve manier’

Bomenwacht Nederland is vorig jaar doorgegroeid naar het hoogste niveau (5) op de CO2-prestatieladder. De organisatie hanteert een beleid om structureel CO2-uitstoot te reduceren. 

Zonnepanelen op het kantoordak.

Arianne van Nostrum, adviseur beleid en duurzaamheid bij Bomenwacht Nederland, geeft een inkijkje in de reductiedoelstellingen van de organisatie. “In absolute zin, dus onafhankelijk van de groei, willen we 38 procent CO2-reductie in scope 1 (directe uitstoot) behalen en 100 procent CO2-reductie in scope 2 (indirecte uitstoot). Onze relatieve doelstelling, dus als we de omzetgroei wel meetellen, is 55 procent CO2-reductie in scope 1 en 100 procent CO2-reductie in scope 2.”

Laadpalen voor de elektrische auto’s van Bomenwacht Nederland.

Groene stroom

Bomenwacht Nederland is actief in de adviesbranche, wat een ander uitgangspunt is dan bedrijven met productieprocessen. De organisatie heeft hoofdzakelijk te maken met uitstoot in het zakelijk verkeer. “Wij rijden zoveel mogelijk met elektrische auto’s, die ook nog eens rijden op groene stroom”,  vertelt Van Nostrum. “Het gaat ons overigens niet alleen om het cijfer in de CO2-prestatieladder, maar om het gehele duurzaamheidsplaatje. We zijn namelijk ook bezig met het leggen van zonnepanelen op ons dak. We huren het pand, maar gelukkig heeft de verhuurder ook groene ambities, dus werken we op het gebied van de zonnepanelen samen.”

Ook de verhuurder heeft gelukkig groene ambities.

Step en fiets

Toch kent Bomenwacht Nederland ook een bepaald soort productieproces. Van Nostrum: “Bij het opnemen van boomkenmerken of het uitvoeren van onderzoek in het veld zetten we indien mogelijk een fiets of step in. Hiermee willen we rijbewegingen op fossiele brandstof en dus uitstoot beperken. Het is zelfs prettiger om met de fiets of step langs de bomen te gaan, zeker als het om bomen gaat die wat verder uit elkaar staan, dan telkens in en uit de auto te moeten stappen en de auto een stukje verder te moeten rijden. En het gaat ook nog eens sneller dan lopen.”

Reductie van overige uitstoot

Scope 3 betreft de overige CO2-reductie. Daarvoor heeft Bomenwacht Nederland meerdere initiatieven in gang gezet in de keten waarbinnen de organisatie werkzaam is, waaronder een intensieve samenwerking met Treetracker. “Treetracker rijdt met een bedrijfswagen met scanapparatuur langs de bomen en maakt berekeningen op basis van algoritmes, waarmee digital twins van alle bomen ontstaan. Hiermee willen we het aantal rijbewegingen bij de periodieke VTA-controles verminderen en in 2023 6,5 procent CO2-reductie realiseren,” legt Van Nostrum uit. 

Marktplaats

Daarnaast heeft Bomenwacht Nederland met een aantal ketenpartners een deel van de houtketen gedigitaliseerd om circulariteit te bevorderen. Zo is er een marktplaats voor verplantbare bomen op de website Insert opgericht. “Bomen die nog geschikt zijn om te verplanten hoeven dan niet gekapt te worden, maar kunnen op een andere plek behouden blijven. Zeker volwassen bomen dragen enorm bij aan de ecosysteemdiensten.” Tevens worden binnenkort vraag en aanbod van stamhout, die normaliter moeizaam bij elkaar komen, samen gebracht op een digitaal platform. “Zo hoogwaardig mogelijke verwerking is het doel,” aldus Van Nostrum. 

Deze initiatieven binnen scope 3 vallen niet direct onder CO2-reductie, maar werken wel inspirerend op het gebied van duurzaamheid. Van Nostrum knikt en concludeert: “Het is broodnodig om niet alleen het goede voorbeeld te geven, maar ook om te laten zien dat duurzaam werken op een leuke, creatieve manier kan.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details