Platform voor de tuin- en groenprofessional
BOOM-heating system (BHS) biedt uitkomst

BOOM-heating system (BHS) biedt uitkomst

Op de stam roestbruine vlekken, die zich snel over de hele stam verspreiden en waaruit een vloeistof komt. Eerst helder van kleur, daarna donkerbruin en stroperig. Onder de vlekken gaat de bast rotten en sterft uiteindelijk af. Het zijn volgens Jan-Bouke Sijtsma van Boom-KCB in Nijeberkoop de herkenbare symptomen van de kastanjebloedingsziekte. 

Bij de kastanjebloedingsziekte nestelt zich in de boom een bacterie in de cellen die voor het transport van voeding zorgen. Die raken verstopt, met als gevolg vermindering van de sapstroom. Dat leidt weer tot verschraling van de kroon, een kleiner blad en dode taktoppen. De bast van boom klinkt hol, laat los en er ontstaan bastscheuren. Delen van de stam sterven in verticale banen af.

Bestrijden door verhitten

In samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) heeft Boom-KCB het BOOM-heating system (BHS) tegen de ziekte ontwikkeld. Als hoofd-licentiehouder regio Noord is Boom-KCB gemachtigd om zieke kastanjebomen te behandelen. Sijtsma: “Aangetaste delen krijgen een warmtebehandeling, waardoor de bacteriën afsterven. Uit laboratoriumonderzoek van WUR bleek namelijk dat deze temperatuurgevoelig zijn. Door geïnfecteerde stamdelen bij 40°C te behandelen was de bacterie niet meer in staat verder te groeien of te delen.”

In 2017 zijn in samenwerking met de gemeente Groningen 25 volwassen paardenkastanjes geselecteerd op basis van hun conditie en mate van aantasting. “Een aantal zwaar aangetaste bomen als testobjecten. Vijftien bomen zijn volgens het door WUR ontwikkelde protocol geselecteerd. De stammen werden ingepakt en 48 uur verwarmd. Vervolgens zijn ze drie jaar gecontroleerd op conditie, groei en ziekteverschijnselen. Na drie jaar heeft 75 procent van alle behandelde bomen een goede levensverwachting. Bij alle behandelde bomen is de kastanjebloedingsziekte verdwenen. 25 procent is slecht of dood door secundaire zwamaantastingen of waren testbomen. Het slagingspercentage van de ‘protocolbomen’ is daarmee 100 procent.”   ❚

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details