Platform voor de tuin- en groenprofessional
Boomproblemen: voorkomen is beter dan genezen
Door vooraf de situatie in kaart te brengen, kunnen problemen worden voorkomen.

Boomproblemen: voorkomen is beter dan genezen

Boomspecialist voor het omzetten van beleid naar resultaat

Boombeleid kan zorgen voor emoties en onduidelijkheid. Door een specialist in te schakelen die met een nuchtere kijk de vertaalslag maakt naar de praktijk, worden veel problemen voorkomen. “Dat een gezond bomenbestand bijdraagt aan een gezondere leefomgeving, weten wij als bomenbeheerders al lang. Maar hoe zorgen we ervoor dat de juiste mensen de kennis krijgen om gefundeerde beslissingen te nemen bij het sturen op groene baten van bomen? Dat is de uitdaging voor onze branche.”

Ook naar het leidingwerk moet worden gekeken.

Gijsbert-Jan van Voorthuizen startte in 1999 met zijn bedrijf Van Voorthuizen boom- en groenverzorging. Het bedrijf is gespecialiseerd in boomverzorging, hovenierswerk, onderzoek en advies. “Bij grote projecten worden we steeds vaker vooraf ingeschakeld om te kijken hoe bepaalde bomen behouden kunnen blijven. We onderzoeken dan de conditie van de boom en brengen knelpunten in beeld. Vervolgens schrijven we een plan van aanpak. Ik heb zelf een achtergrond in civiele techniek, dus ik spreek ook de taal van de grote aannemers met wie ik om tafel ga. Dat plan maken we concreet, zodat het ook voor iedereen in de bouwkeet duidelijk is.”

Soms heersen er bij omwonenden veel emoties. “Die proberen we weg te nemen door de situatie nuchter te bekijken. Hoeveel ruimte is er voor de boom? Waar zitten kabels en leidingen? Waar kunnen we elkaar vinden?” 

Nuchtere kijk

Van Voorthuizen merkt dat het voor gemeenten en beheerders soms lastig is een plan om te zetten naar een concreet resultaat. Sommige bomen zijn waardevol, maar moeten toch worden gekapt. Zij vragen dan advies voor een nuchtere kijk op de zaak. Van Voorthuizen: “Ik word ook regelmatig door de rechtbank gevraagd om mijn oordeel. Bijvoorbeeld als er een burengeschil is over een boom. Dan moeten wij bepalen of die boom echt ziek is en hoe de toekomstverwachting ervan is. Ons werk is dus breed en dat maakt het leuk en interessant.”

Veel boomproblemen kunnen worden voorkomen door voor de start van een bouwproject een Boom Effect Analyse (BEA) te laten maken door een specialist. “Gelukkig zijn veel aannemers bereid om mee te werken en zien ook zij de meerwaarde van het duurzaam behouden van bomen en groen.
Het is ons doel om ook gemeenten te helpen om gefundeerde keuzes te maken bij het sturen op groene baten van bomen en om goed en realistisch hun middelen in te zetten. Dat betekent: scenario’s uitdenken, helpen om die concreet te maken en ondersteunen om het plan daadwerkelijk te implementeren in de bedrijfsvoering.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details