Platform voor de tuin- en groenprofessional
Brandveilig Li-Ion accu’s opladen bittere noodzaak? Jazeker!
Seefion staat voor veiligheid en Europese topkwaliteit.

Brandveilig Li-Ion accu’s opladen bittere noodzaak? Jazeker!

Een accukluis voorkomt bedrijfsbranden

De elektrificatie van machines heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Steeds meer machines worden aangedreven door accu’s in plaats van benzine of netstroom. Daardoor is het gebruik van accu’s in bijvoorbeeld de bouw of de groene sector enorm toegenomen. Evenredig met het aantal accu’s, neemt ook het risico op bedrijfsbranden toe. Veilige opslag is daarom essentieel. Seefion ontwikkelde een kluis waar je veilig lithium-ion accu’s kunt opslaan. Waarin ze meteen worden opgeladen.

Als we Remco van Kuilenburg, directeur van Seefion B.V., ontmoeten, is hij nog druk bezig om een klant uit te leggen wat zijn kluis onderscheidt van de andere aanbieders in de markt. We luisteren alvast mee en krijgen te horen dat veel chemicaliënkasten, die dus ook voor dit doel verkocht worden, ontworpen zijn om brand buiten te houden. De Seefion accukluizen zijn bedoeld om brand, en zelfs explosies, juist binnen te houden. Dat onderscheid is essentieel.

De Seefion kluis kan dit soort accu-branden perfect weerstaan.

Logica en noodzaak 

Van Kuilenburg weet als geen ander wat de impact is van de transitie van netstroom- en benzine-aangedreven machines naar Li-Ion accu varianten. Hij heeft veel ervaring in de toelevering aan de groene sector waar nu zelfs professionele kettingzagen en bosmaaiers op accu verkocht worden. Daar kwam hij ook op het idee voor de ontwikkeling van de accukluis en vertelt vol energie over zijn eureka-moment: ‘We doen zaken met een aantal grootverbruikers van accumachines. Van die klanten kreeg ik vragen over nieuwsberichten waarin accu-branden werden beschreven. Gemiddeld vindt er namelijk elke dag in Nederland wel een brand plaats die veroorzaakt wordt door ontbranding of explosie van een Li-Ion accu. De Li-Ion accu’s zijn het meest kwetsbaar als ze opgeladen worden. Ik vind dat veiligheid en toepasbaarheid in de praktijk altijd samen moeten gaan en kwam zo op het idee van de Seefion accukluis. Hierin worden je accu’s opgeladen terwijl ze veilig zijn opgeborgen.’

Een veel voorkomende accukluis-configuratie.

Normen

Als het om brandveiligheid gaat, dan komen er natuurlijk normen om de hoek kijken. Seefion produceert en ontwikkelt zijn kluizen om aan de huidige hoogst geldende normen te voldoen. Sterker nog, de Seefion-8, -10, -16 en -20 kluizen (voor evenzoveel accu’s) zijn al ontworpen om te voldoen aan de toekomstige norm PGS-37-2 die op dit moment specifiek geschreven wordt voor de veilige opslag van lithium-ion accu’s. Recente tests bij het gespecialiseerde MPA-instituut te Dresden (onderdeel van KIWA), hebben dit aangetoond.  

De testopstelling bij het MPA-instituut in Dresden.

Spontane ontbranding

Een ongeluk zit in een klein hoekje en met de exponentiële groei van het aantal Li-Ion accu’s neemt ook de kans op calamiteiten in jouw bedrijf exponentieel toe. Een accu die ‘s nachts aan de lader op een werkbank hangt in je werkplaats of loods, vormt een risico op een bedrijfsbrand dat je niet wilt lopen. Ze kunnen nu eenmaal, door beschadigingen, te diep laden of juist ontladen, spontaan gaan branden. Loop daarom geen risico en bekijk samen met Seefion wat de beste oplossing voor jouw veiligheidsvraagstuk is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details