Platform voor de tuin- en groenprofessional
Compleet pakket milieuvriendelijke maaidraad
Jaarlijks belandt er kilometers aan maaidraad in de natuur.

Compleet pakket milieuvriendelijke maaidraad

Biologisch afbreekbaar maaidraad voor bosmaaiers

Jaarlijks belandt er in Nederland zo’n 10.000 kilometer aan maaidraad uit trimmers en bosmaaiers in de natuur door slijtage en afbreken. Wereldwijd gaat het zelfs om meer dan drie miljoen kilometer. Gewoonlijk is dit maaidraad gemaakt van nylon en de impact op het milieu is dan ook groot. GreenLine biedt nu een alternatief: biologisch afbreekbaar maaidraad.

Er zijn vier verschillende diameters beschikbaar.

Het bedrijf ontstond acht jaar geleden vanuit het idee een oplossing te bedenken voor de milieuvervuiling door maaidraad. Operationeel manager Jordi Duits van GreenLine: “Het verhaal is begonnen met een biologisch afbreekbaar 3D-printerdraad. Dit product bleek echter niet de juiste eigenschappen te hebben om als maaidraad te kunnen dienen. Vanuit daar zijn we wel gestart met de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar maaidraad.”

Draad voor accubosmaaiers

3D-printerdraad was dus niet geschikt, maar GreenLine legde wel contact met de ontwikkelaar ervan. Gezamenlijk werd er een biologisch afbreekbaar maaidraad ontwikkeld, die in grote lijnen hetzelfde wordt gemaakt als traditioneel maaidraad. GreenLine investeerde in een productiemachine om de ontwikkeling te versnellen. Twee jaar geleden kwam de eerste variant van het biologisch afbreekbaar draad van GreenLine op de markt. “Dit presteerde goed als je het op de juiste manier gebruikte, maar was nog niet perfect. Elke hoeveelheid plastic die we minder de natuur inbrengen, is meegenomen”, aldus Duits. “Gedurende de ontwikkeling van het maaidraad hebben wij ons altijd gefocust op de accumachines. De afgelopen jaren hebben wij de markt duidelijk zien verschuiven van brandstof naar elektrisch aangedreven machines.”

Het product wordt verkocht via een dealernetwerk.

Certificeringstraject

Het eerste jaar bleef het bedrijf voorzichtig. De potentiële markt werd bewust klein gehouden, zodat er zicht was op waar het product terechtkwam. Na dat jaar werd besloten dat het maaidraad verder verbeterd moest worden en werd er een certificeringstraject gestart. “Het certificaat waar wij aan willen voldoen is ISO 17556. Dit schrijft voor dat het product binnen 24 maanden volledig biologisch moet afbreken. Ook de doorontwikkeling van het product verliep positief. Inmiddels is de grondstofsamenstelling aangepast, daardoor is de kwaliteit van de draad aanzienlijk verbeterd. Ook is het certificeringstraject opgestart voor de nieuwe variant. Inmiddels kan de gebruiker er alle werkzaamheden met een accubosmaaier mee uitvoeren.”

GreenLine bedacht daarom een biologisch afbreekbare variant.

Dealernetwerk

Het bedrijf ging op zoek naar externe productiemogelijkheden om grotere aantallen te kunnen produceren. Er werden testproducties gedraaid bij externe maaidraadfabrikanten en die leverden nog een extra kwaliteitsslag op. GreenLine is er nu klaar voor om de markt te veroveren. “We werken in Nederland met een dealernetwerk, omdat hoveniers en groenbedrijven nu eenmaal vertrouwen op de expertise van de dealer. Inmiddels hebben we 25 dealers en zodra de eerste grote voorraad er is, gaan we dit maximaal uitbreiden. Het is een milieubewust product, dus je wil voorkomen dat de gebruiker er kilometers voor moet rijden.” Het biologisch afbreekbaar maaidraad van Greenline is beschikbaar in diameters van 1,6, 2,0, 2,4 en 2,7 mm.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details