Platform voor de tuin- en groenprofessional
De 30cc kan zowel uitsturend als terugsturend zagen

De 30cc kan zowel uitsturend als terugsturend zagen

Anderhalf jaar geleden lanceerde Groeneveldt Grijpers BV de innovatie zaagkast 30cc. Het dubbele zaagprincipe zorgt voor meer gemak en veiligheid. Een mooie aanwinst voor de Nederlandse bosbouw.

De 30cc – hier gekoppeld aan een 822H-2000A grijper – is dusdanig sterk, dat de zaagkast geschikt is voor machinedragers van 16 tot 30 ton.

Groeneveldt Grijpers uit Groot-Ammers heeft zich gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van hydraulische grijpers en uitrustingsstukken voor bosbouw, infra en overslag. Grote kans dat u hun producten in actie heeft gezien tijdens bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden of grote infrastructurele projecten. Ook in de bosbouw worden hun producten graag gebruikt en moeten hierbij voldoen aan strenge eisen. Om die kwaliteit te waarborgen houdt het bedrijf zowel de ontwikkeling als de productie en de verkoop in eigen huis. Engineer Thijs Sterk vertelt over de bijzondere nieuwe zaagkast, ontstaan uit een groeiende behoefte vanuit het veld. 

Grotere bomen

“We bouwden al drie typen zaagkasten die heel geschikt zijn voor het vellen van bomen en het plegen van onderhoud, maar merkten dat deze voor het grovere werk niet meer toereikend waren. Grotere bomen vragen om meer capaciteit en met een inhoud van 30 cc is dit nieuwe type geschikt voor machines van 16 tot 30 ton. De zaagkast is voorzien van een 114 cm blad met een grovere ¾” ketting, zodat ook grote stammen snel, veilig en nauwkeurig kunnen worden doorgezaagd. De ketting slijt minder snel, wat gunstig is voor het onderhoud. Het is een mooie aanvulling die snel wint aan populariteit.”

De nieuwe zaagkast van Groeneveldt Grijpers gekoppeld aan een Rond Klem 822R.

Uniek in zijn soort

Alle zaagkasten van Groeneveldt Grijpers zijn hydraulisch aangedreven en werken op één dubbelwerkende hydraulische functie. Het nieuwe type heeft echter nog een unieke eigenschap: het kan zowel uitsturend als terugsturend zagen. Dit maakt het proces makkelijker én veiliger, aldus Thijs. “Bij het gebruikelijke uitsturend zagen zit het blad in de behuizing van de zaagkast. Dan kan je alleen door de boom heen zagen, waarna het blad automatisch weer terug gaat. Als de boom is doorgezaagd moet het blad dan weer door de zaagsnede heen, dat geeft een kleine kans op klemmen. Dit type zaagkast kan het blad eerst uitsturen en dan de stam pas doorzagen. Het zaagblad gaat vervolgens direct terug in de zaagkast, waardoor het blad niet klemt en veilig opgeborgen wordt. De stam kan dan direct opgepakt en verplaatst worden. Met de nieuwe zaagkast kunnen bomen tot wel 90 cm doorsnee terugsturend en uitsturend doorgezaagd worden.”

Uniek aan de 30cc is naast een grovere ¾” ketting vooral het feit dat dit type zowel uitsturend als terugsturend kan zagen.

Slim ontwerp

Inmiddels zijn al flink wat klanten overstag gegaan en hebben hun oude zaagkasten ingeruild ten gunste van het nieuwe type. Niet in de laatste plaats omdat de zaagkast gemakkelijk is te monteren en te demonteren door middel van twee bouten. Door het slimme ontwerp kan de 30cc aan alle bestaande bomengrijpers gekoppeld worden. Wellicht is de zaagkast ook een aanwinst voor andere landen met meer bosbouw. “Wie weet”, lacht Thijs. “Naar mijn weten is dit systeem uniek in zijn soort en vooralsnog alleen verkrijgbaar in Nederland.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details