- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Betrouwbare boominformatie in beeld brengen voor efficiënt en duurzaam boombeheer. En ervoor zorgen dat die informatie aansluit op de werkwijze en software van de boombeheerder. Het is volgens directeur Michel van Ingen in een notendop waar De Boominspecteurs uit Linschoten voor staat. Erik Fidder, adviseur Bomen bij de gemeente Almere onderschrijft dit: “We werken al een aantal jaren samen en zij begrijpen wat wij van data verwachten.”
De Boominspecteurs richt zich op inspecties van bomen in de openbare ruimte. Daarnaast kunnen zij boombeheerders bijstaan met onderzoek van- en advisering over het bomenbestand. Van Ingen: “Wij geven informatie waarmee de boombeheerder verder kan. Als eindverantwoordelijke en mede-eigenaar help ik projecten opbouwen, met name de meer technische vraagstukken over bomen, zoals nader onderzoek naar stabiliteit en vastheid. Daarnaast ben ik actief op het vlak van ruimtelijk ontwikkeling met Bomen Effect Analyses (BEA). Wij werken op landelijk niveau en in een team van twintig mensen, waaronder inspecteurs en boomadviseurs. Onze kracht is het leveren van betrouwbare informatie waarmee de boombeheerder verder kan.”
Erik Fidder is als adviseur bomen bij de gemeente Almere nauw betrokken bij de samenwerking met De Boominspecteurs. “Samen met het team organiseren we het boombeheer van alle laan- en straatbomen die in het centrum en de woonwijken van Almere staan. Bomen die in de bossen op bosplantsoenen staan worden op een andere manier beheerd. Al onze boominspecties worden uitgevoerd door De Boominspecteurs. Deze inspectiegegevens zijn van belang om te kunnen voldoen aan de zorgplicht, maar we gebruiken ze ook voor het aansturen van de snoeiaannemer en het uitzetten van aanvullende onderzoeken. Een onderdeel van mijn eigen werk is het organiseren van boominspecties, snoeiplanningen en lijsten maken met te vervangen- en nieuw aan te planten bomen. Het hebben van actuele inspectiegegevens is belangrijk om verschillende partijen te kunnen informeren over ons bomenbestand. De gemeenteraad is er hier één van.”
De Gemeente Almere heeft voor het inwinnen van hun boomgegevens gekozen voor Boominspectie Plus. Van Ingen: “Bij een reguliere boominspectie wordt alle boominformatie handmatig door een inspecteur ingevoerd. Een tijdrovende klus, zeker voor een gemeente met 97.000 bomen in het beheer. Bij Boominspectie Plus wordt de algemene boominformatie automatisch opgenomen en verwerkt door een algoritme. Met mobile mapping brengen scanners, camerabeelden en gps-coördinaten gegevens als locatie, boomhoogte, stamdiameter en het kroonvolume in beeld.” Fidder: “Het zorgt ervoor dat De Boominspecteurs de basisinformatie niet meer handmatig hoeven in te vullen. Zij hoeven dit alleen nog te controleren en te kijken naar de boomveiligheid en gezondheid. Dat maakt hun werk veel efficiënter en leuker.” Van Ingen: “Daarbij kan de boominformatie gebruikt worden om groene baten mee te berekenen. Denk hierbij aan de hoeveel CO2-opslag, het afvangen van fijnstof en waterretentie.
Handige informatie om het vergroeningspotentieel mee te bepalen en te werken aan een duurzaam bomenbestand.” Fidder: “En er is er nog ruimte voor optimalisatie. In het begin had het algoritme moeite om onderdelen te onderscheiden, maar de technologie leert van de mens. Als gegevens niet goed zijn opgenomen, bijvoorbeeld wanneer een boompaaltje wordt gezien als onderdeel van de boomstam, kunnen de inspecteurs dat aangegeven. Voor de gegevensbeheerder is het van belang dat de gemuteerde data op de juiste wijze wordt teruggezet in het gemeentelijk beheersysteem.”