Platform voor de tuin- en groenprofessional
De ecologische tuin,  een zegen voor mens en dier

De ecologische tuin, een zegen voor mens en dier

Ecoflora stimuleert belang van inheemse wilde planten

In steeds meer particuliere tuinen en openbare groenprojecten worden de principes van de ecologische tuin toegepast. Hierbij hoort ontegensprekelijk het gebruik van inheemse wilde plantensoorten. Kwekerij Ecoflora uit Halle is reeds jaren gespecialiseerd in het opkweken van zo’n streekeigen en uitermate resistent plantgoed.

Grote klaproos.

 

De juiste plant voor elke streek

Onder inheemse wilde planten verstaan we planten die al sinds de ijstijd in ons land in de vrije natuur voorkomen. Hierdoor zijn ze helemaal aangepast aan ons klimaat en onze bodemgesteldheid. Binnen deze plantengroep treffen we een grote variëteit aan, ook op vlak van de specifieke regio’s waar ze best gedijen.

Zo beschikt Ecoflora over planten die zich goed voelen in ons kustklimaat, met zijn vaak strakke winden en hoog zoutgehalte in de lucht. Andere planten doen het dan weer beter op een zanderige bodem in de Kempen, of op de arme zand- en kalksteenbodem in de Ardennen. De specialisten van Ecoflora helpen graag bij de keuze van de juiste plant op de juiste standplaats.

Beemdkroon in bloei.

 

Sterk verhoogde resistentie

Met de toenemende invasie van ziektes en plagen – buxusmot en taxuskever, om er slechts twee te noemen –, werd ons pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar exotische planten in onze streken wel zijn.

Meteen treden de voordelen van inheemse planten duidelijk op het voorplan. Ze hebben zich sinds duizenden jaren aan de lokale bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden kunnen aanpassen. Hierdoor wisten ze een uitzonderlijk hoge resistentie en groeikracht op te bouwen, waarbij chemische bestrijdingsmiddelen overbodig worden.

Meer biodiversiteit

Een van de grondbeginselen van ecologisch tuinieren is: werk samen met de natuur, probeer haar niet tegen te werken. Het komt erop neer om een biotoop te creëren waar de biodiversiteit hoogtij viert. Het aanleggen van een waterpartij of moerasbiotoop in de tuin lokt bijvoorbeeld dieren als kikkers, salamanders en waterinsecten.

Ecoflora levert daarbij een uitgelezen selectie aan inheemse wilde planten die een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op tal van specifieke diersoorten. De rups van vlinders als het oranjetipje en het klein geaderd witje, bijvoorbeeld, wordt onweerstaanbaar aangetrokken door een plant als Aliaria (look-zonder-look). Ook bijen komen hier massaal op af.

Monoculturen zijn uit den boze. Een variëteit in beplanting stimuleert de fauna. Meer nog, het is een natuurlijke keten, waarbij elke schakel van belang is. Het onderbreken van deze keten kan desastreuze gevolgen hebben: het wegnemen van een bepaalde plant kan zorgen voor het verdwijnen van een specifieke rups, waardoor vogels minder voeding vinden en geen vlinders meer zullen ontpoppen.

Inheemse wilde planten geven steevast aanleiding tot een spontane tuin met optimale biodiversiteit. Met andere woorden: een spektakel dat in elk seizoen weet te boeien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel leden van Natuurpunt klant zijn bij Ecoflora.

Verwelkom nuttige insecten in de tuin.

 

Tips en weetjes

Veel inheemse planten zijn bedreigd en/of beschermd, haal ze dus niet zomaar uit de natuur. Doe ook niet aan natuurvervalsing door wilde planten uit te zaaien of te planten in de wilde natuur. Ecoflora streeft ernaar, waar mogelijk of zinvol, planten van lokale oorsprong aan te bieden. Zo bieden ze bijvoorbeeld autochtone struiken aan met het ‘Plant van Hier’-label.

Een grote fout die vaak in tuinen wordt gemaakt, is dat planten op een verkeerde plaats worden gezet, met ziekte of wegkwijnen tot gevolg. In de Ecoflora plantenlijst vindt u een aantal belangrijke indicaties met betrekking tot de standplaats.

Uitgebreid gamma

De Ecoflora catalogus aan inheemse en wilde planten bevat ruim 600 soorten. Tot het ruimere plantenaanbod behoren ook klimplanten, struiken en haagplanten, bomen, inheemse borders en inheemse haagpakketten.

Het aanbod wordt vervolledigd met biologische zaden, bloembollen, bloemenweiden, pet products, ecologische tuinproducten, gereedschap en geschenken. Opmerkelijk is tevens hun aanbod van nuttige insecten als natuurlijke bestrijders van schadelijk ongedierte. We denken hierbij aan gaasvliegen, lieveheersbeestjes, aaltjes, roofmijten en sluipwespen.

Ecoflora levert zowel aan particulieren als aan professionele tuinaanleggers, tuinarchitecten, groendiensten en openbare besturen. Dankzij hun producten en diepgaande expertise stellen ze hun klanten in staat om een natuurlijke en natuurrijke tuin te realiseren, waarbij mens en natuur centraal staan.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details