Platform voor de tuin- en groenprofessional
De ecologische waarde van bomen
Bart Oud controleert een cameraval.

De ecologische waarde van bomen

De waarde van bomen wordt steeds duidelijker. Ze dragen bij aan het welzijn en welbevinden van de mensen, hebben een positieve invloed op schonere lucht en houden de zomerse temperaturen in de steden in toom. Maar bomen hebben ook een grote ecologische waarde, met name inheemse soorten. Voor alles wat kruipt en vliegt bieden ze voedsel of onderkomen. Het meest zichtbaar zijn natuurlijk de vogelnesten maar in een geschikte holte in een boom kunnen zich bijvoorbeeld ook vogels of vleermuizen of andere kleine zoogdieren als marters en eekhoorns vestigen. Een boom is daarmee ook een heel interessant object voor ecologen. 

Ida Verbraeken speurt naar vleermuizen.

Op de afdeling ecologie van Groenadvies Amsterdam gonst het van bedrijvigheid, om in insectentermen te blijven. In de maanden mei tot oktober giert het van de onderzoeken naar onder andere gierzwaluwen, vleermuizen en huismussen. Ecologisch adviseur Ida Verbraeken vult aan: “Daarnaast, en in de rest van het jaar, onderzoek ik samen met mijn collega’s Pierre van der Wielen,  Tim van de Wiel en Bart Oud middels quickscans en nader onderzoek, de potentie van bomen, gebouwen, bouwvlaktes, weides, oevers en struikgewassen voor onderkomens van dieren. Maar om het bij bomen te houden, we voeren deze quickscans uit omdat bomen gekapt moeten worden of omdat er in de directe omgeving van bomen gewerkt gaat worden. Want dieren verstoren is niet toegestaan. Desgewenst verzorgen we ook de ontheffingsaanvraag.”

Kansen benutten

Het komt daarom ook steeds vaker voor dat de ecologen van Groenadvies Amsterdam, gevraagd en ongevraagd, adviezen geven over de kansen voor flora en fauna bij de (her)inrichting van de openbare ruimte. Verbraeken: “Het gaat dan om bomen die door hun bloesem, hun schors/baststructuur of hun wijze van (over)leven heel waardevol zijn voor vogels, vlinders, insecten, zoogdieren, varens, mossen enz. enz. In het beheer van bomen in de openbare ruimte zie je ook al langere tijd de wens om, daar waar mogelijk, oudere, aftakelende bomen te laten staan omdat deze ook zeer veel bijdragen aan het voortbestaan van ecologische systemen.”

In een special over bomen mag deze belangrijke link naar ecologie niet ontbreken, is de overtuiging bij Groenadvies Amsterdam.

Groenadvies Amsterdam bv is met ingang van april 2022 samengegaan met HB Adviesbureau, Infra Light Engineering en Gebiedsmanagers. Gezamenlijk vormen zij GP Groot advies en engineering. Door het bundelen van de kennis en ervaring van deze bedrijven ontstaat er een sterk team van ecologen, adviseurs stedelijk groen, landschapsontwerpers en groene ingenieurs die zich in zetten om Nederland iedere dag een stukje groener en duurzamer te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details