Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘De eerste resultaten liegen er niet om’
Een half-verharding vanaf de dag van behandeling en na 21 respectievelijk 59 dagen. Een éénmalige behandeling geeft snel en langdurig een verbeterde beeldkwaliteit.

‘De eerste resultaten liegen er niet om’

Onkruid te lijf met elektriciteit

Het traditioneel verwijderen van onkruid is een uitdaging, zeker in een periode waar de temperaturen milder zijn en het weer vochtiger. Michel en Sonja Wimmers van Wimmersson BV hebben met hun producten van eWeeding het alternatief in handen. Michel: “Het principe is eenvoudig; elektrische stroom gaat door het onkruidplantje, de cellen raken beschadigd en het plantje sterft. De eerste resultaten zijn erg goed.” 

eWeeding is een geregistreerd merk in de Benelux en is binnenkort ook Europees vastgelegd. Michel: “Het concept eWeeding is in 2019 ontstaan als innovatieproject van de afdeling Environmental Science van Bayer CropScience in de Benelux. Samen met mijn echtgenote Sonja heb ik het bedrijf Wimmersson BV opgericht, waarmee wij zelfstandig een scala aan innovatieve producten leveren. We zijn ambitieus en willen uiteindelijk de volledige markt bedienen. Denk aan bedrijven die op hun beurt op een verantwoorde manier een bijdrage leveren aan het verwijderen van invasieve exoten, het onkruidvrij maken van verhardingen of het behandelen van moeilijk te bereiken plekken zoals bij lantaarnpalen of onder een openbaar bankje. We zijn om die reden bezig met de ontwikkeling van een model voor in de stad. In de toekomst moet alle apparatuur elektrisch en dus emissieloos zijn. Wij ontwikkelen producten voor getrainde gebruikers, werkzaam in groenbeheer, die vooraf van ons een gedegen training krijgen en na afloop een heus certificaat ontvangen.” 

Heermoes (Equisetum) vanaf de dag van behandeling en na 7 respectievelijk 58 dagen. Ook lastige onkruiden zoals Heermoes zijn na een éénmalige behandeling snel en langdurig onder controle.

De eWeeding Roller 

Wimmersson BV heeft in 2023, in samenwerking met het Duitse ZOFF, een jointventure tussen Zasso en Neudorff, de compacte eWeeding Roller op de markt gebracht. Michel: “Zij zijn wereldleider in elektrisch onkruidbeheer. Ze hebben een batterij gemaakt met een spanning van 220 volt en daar zetten we een transformator op, die hoogspanningsvoltage levert tussen 5.000 en 10.000 volt. Wij zijn in de zomer van 2023 begonnen met het uitvoerig testen in Nederland en België. Mooie apparatuur is één, maar goede resultaten moeten spreken.” 

Om een goed resultaat van onkruidbeheer te bereiken was het vroeger gebruikelijk om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Doordat dit gebruik tegenwoordig verboden is, is de overstap gemaakt naar mechanische methoden, zoals heet water, thermisch of borstelen. Michel: “Deze methodieken zijn verre van ideaal; geen werking op wortels, arbeidsintensief, risico op steenslag bij borstelen, de benodigde extra energie bij het vervoeren, verhitten en overpompen van heet water of het risico van brand bij het wegbranden van onkruid”. 

Een klinkerverharding vanaf de dag van behandeling en na 55 dagen. Een éénmalig behandeling geeft een langdurig verbeterde beeldkwaliteit.

Resultaten maken het verschil

Michel: “We hebben uitvoerig getest en presenteren onze imponerende resultaten. We zien dat twee tot drie maanden na behandeling de beeldkwaliteit nog steeds beter is dan bij aanvang. Het bestaande onkruid is weg; wat dood is, komt niet terug en wat nieuw is, is nieuw gekiemd onkruid. En dat alles na één behandeling. We komen hooguit terug om het nieuwe onkruid te behandelen, of daar waar de wortelpakketten zo groot zijn door achterstallig onderhoud. Het bespaart gemeenten, reinigingsdiensten, spoorwegen, groenvoorzieners en hoveniers 50 tot 75 procent van hun kostbare tijd en de eerste resultaten liegen er niet om; efficiënt, duurzaam en milieuvriendelijk.”  

Breedbladigen verliezen binnen enkele minuten hun kleur en tonen donkergroen, bij grassen is dit verschijnsel veelal binnen een uur waar te nemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details