Platform voor de tuin- en groenprofessional
De heggenschaar die snoeien comfortabel maakt
Vóór de HSA 100 was heggen snoeien fysiek zwaar en had je gehoorbescherming nodig.

De heggenschaar die snoeien comfortabel maakt

Geen gehoorbescherming meer nodig

STIHL heeft zich het afgelopen jaar druk bezig gehouden met het ontwikkelen van een nieuwe heggenschaar. Vóór de HSA 100 was heggen snoeien fysiek zwaar en had je gehoorbescherming nodig. STIHL heeft verschillende verbeteringen doorgevoerd die het snoeien prettiger maken. “De verbeteringen spelen niet alleen in op het gebruiksgemak, maar ook de verduurzaming van de machine. Verduurzaming is een actueel onderwerp waar wij als bedrijf graag ons steentje aan bijdragen’’, vertelt Ralph Boonen, productspecialist bij STIHL.

Het Connected systeem.

Vroeger focuste STIHL zich vooral op het maken van kettingzagen. Nu fabriceren ze allerlei machines voor de hovenierssector. Denk aan motorzagen, heggenscharen, snoeischaren, bosbouwgereedschap en doorslijpers. Boonen: “Ik houd me bezig met de transitie van benzinemachines naar accumachines. Machines op een accu zijn echt iets van de laatste 10 jaar. De grote vraag naar verduurzaming zorgt ervoor dat onze producten ook inspelen op dit proces. Zo kwam het idee voor de HSA 100.”

Naast een sterke focus op verduurzaming, heeft STIHL stilgestaan bij het gebruiksgemak van de heggenschaar. In overleg met hoveniers is het gelukt verschillende aspecten te verbeteren. Denk aan de geluidswaarden, de verandering van de draairichting bij blokkering, het draaibare handvat en de smeerbare aandrijving. Boonen vertelt: “De nieuwe snoerloze heggenschaar is van alle gemakken voorzien.”

Ergonomisch te werk

Gehoorbescherming is verleden tijd met het nieuwe anti-vibratiesysteem. De trillingen zijn namelijk met meer dan 50% verminderd. Bovendien is de machine erdoor een stuk stiller. “Naast het verbeteren van de geluidswaarden zijn we aan de slag gegaan met de verandering van de draairichting op het moment dat de messen vastlopen. Ook moest je met de oude heggenscharen jezelf in gekke bochten wringen om bepaalde stukken van de heg te snoeien, zo kwamen we op een multifunctionele draaibare bedieningshendel. Het knopje bij de hendel zorgt ervoor dat je het handvat links- en rechtsom kan draaien. Hierdoor is de machine voor zowel  links- als rechtshandige gebruikers aangenaam te gebruiken.”

De HSA 100.

De verbeterde beugelgreep is gemakkelijker bedienbaar en ligt ook nog eens lekker in de hand. “Je vermijdt overbelasting aan de hand omdat je de schakelaar nog maar zachtjes in hoeft te drukken. Het bespaart een grote inspanning bij langdurig werken. Dit draagt bij aan de ergonomische bediening”, vertelt Boonen.

Smart Connector

Met de Smart Connector registreer je bedrijfsuren en bekijk je geregistreerde machinegegevens van de gebruiker. Boonen legt uit: “De Smart Connector houdt bijvoorbeeld bij hoelang je al aan het snoeien bent en of er iets qua onderhoud aan de machine nodig is. Deze gegevens kun je binnenhalen via de STIHL connected App op je mobiele telefoon, of via de STIHL connected Box. De app en de box sturen de gegevens via wifi naar de beveiligde STIHL Cloud. In het STIHL connected Portal bekijk je jouw gegevens in een format dat je zelf uitkiest. Deze informatie is bruikbaar om de levensduur van je machine te verlengen.”

Het handige draaibare handvat van de HSA 100.

Nog meer voordelen

Een HSA 100 gaat met een volle AP 300 accu ruim 3 uur mee tijdens intensief gebruik. Boonen vervolgt: “de krachtige accuheggenschaar heeft een onderhoudsvrije EC-motor. De motor levert een constant vermogen, omdat hij wordt aangedreven door lithium-ion-accu’s van het STIHL AP systeem. De HSA 100 is zelfs te gebruiken als het regent. Naast de onderhoudsvrije motor is het belangrijk om te benoemen dat je de aandrijving van de machine gemakkelijk kan smeren. De HSA 100 heeft veel nieuwe voordelen: een flinke update ten opzichte van zijn voorgangers.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details