Platform voor de tuin- en groenprofessional
De plannen, het geld en de positieve publieke opinie zijn er: investeer in bos!
Het studententeam BnBoys, dat door een speciaal aangestelde jury als winnaar werd aangewezen, ontwierp ‘Handboek Bosdorp’ en ontving een cheque ter waarde van 4000 euro uit handen van Kees Weijtmans.

De plannen, het geld en de positieve publieke opinie zijn er: investeer in bos!

BnBoys, een studententeam van Hogeschool Van Hall Larenstein, heeft met een handboek op het gebied van bosontwikkeling in woongebied de Bomen Nederland Studenten Challenge gewonnen. Deze challenge had Boomrooierij Weijtmans voor zijn 100-jarige jubileum uitgeschreven. Het team ontving een cheque ter waarde van 4.000 euro uit handen van Kees Weijtmans. 

Omdat door corona het 100-jarig jubileum niet met een samenkomst te vieren was, bedacht Boomrooierij Weijtmans de Bomen Nederland Studenten Challenge voor de aanplant van bomen binnen de ‘ideale leefomgeving’. Het bedrijf ziet bomen(her)aanplant als oplossing voor CO2-opslag en een beter leefklimaat.

Meer bos én meer bomen

Europa ontbost in rap tempo. Daarom legt de EU binnen het Klimaatakkoord onder meer de taak van bosuitbreiding voor 2030 op aan alle deelstaten. In het geval van Nederland bedraagt dit 37.000 hectare. Rijkswaterstaat wil 100.000 hectare bomen gaan aanplanten. Bedrijfseigenaar Kees Weijtmans vindt dat het niet alleen over bossen moet gaan, maar dat er vooral veel kansen liggen in de aanplant van bomen op verschillende plekken in Nederland, waar het maar mogelijk is. “Daarvoor zijn out of the box-plannen nodig, maar ook een strategie”, legt Weijtmans uit. “Met het uitschrijven van deze Challenge wilde ons bedrijf iets positiefs bijdragen aan deze taakstelling. We moeten in zijn algemeenheid niet alleen maar praten, maar ook doén.”

Handboek Bosdorp

Zeven deelnemende teams, afkomstig van vakgerichte hogescholen in Nederland, presenteerden hun ontwerpen in een live en online event. Het studententeam BnBoys, dat door een speciaal aangestelde jury als winnaar werd aangewezen, ontwierp ‘Handboek Bosdorp’. Dit is een handleiding voor gemeenten, planologen en ontwikkelaars voor het creëren van een duurzame combinatie van bos en leefomgeving. Weijtmans: “De boodschap van hun handboek is: stel bomen centraal en bouw daar vervolgens omheen, in plaats van andersom zoals nu in bijna alle gevallen gebeurt. Ook onderzoekt het handboek visies – in tegenstelling tot ad hoc aanplant – voor bomenaanplant buiten de gemeentegrenzen, zoals op landbouwgrond. Wat sterk was aan het handboek, is dat zowel de publieke als private sector bij plannen worden betrokken. Hierdoor kunnen verschillende takenstellingen, zoals de Bossenstrategie, energietransitie en woningbouw, met elkaar worden gecombineerd.” 

Links: Kees Weijtmans, rechts juryvoorzitter Maarten Willemen.

Gecombineerde aanpak van taken 

Tijdens de online bijeenkomst waarop de teams hun plannen presenteerden waren Elies Lemkes van de Gedeputeerde Staten Noord-Brabant en Harry Koenders – die verantwoordelijkheid draagt voor de aanplant van 100.000 hectare bomen – van het Ministerie van LNV onder meer aanwezig. Weijtmans: “We hebben tijdens deze bijeenkomst verschillende partijen met elkaar in contact gebracht, waaronder beleidsmakers en deze studenten, die de hoop van de toekomst vormen. We spreken ook ons netwerk aan om met deze ambitieuze, jonge plannenmakers rond te tafel te gaan. De problematiek is namelijk een veelkoppig monster. Met een gebiedsgerichte aanpak, zoals de plannen van alle teams laten zien, kun je de grote opdrachten waaronder de aanplant van 100.000 hectare bomen, energietransitie en CO2-vastlegging als compensatie voor de woningbouw  gecombineerd aanpakken.”

Onderling contact 

Weijtmans waarschuwt voor bottlenecks: “Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor het uitrollen van de Bossenstrategie. Wat verder nodig is, is een goede samenwerking tussen overheden, plannenmakers, het bedrijfsleven en bij de agrarische sector, dus de landeigenaren. Nu ligt de bal op het gebied van de regie bij de landelijke overheid en bij de provincie om de plannen te faciliteren. De prijs van bosgrond is nu erg laag. Als deze wordt verhoogd zodat grondeigenaren met bosbouw geld kunnen verdienen in plaats van dat bos geld kost, kunnen er grote stappen worden gezet en hoeft er niemand onteigend te worden. Plannenmakers kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling door hierover onderbouwende berekeningen op te nemen. Daarna is contact met elkaar zoeken en met elkaar om tafel gaan essentieel”, aldus Weijtmans. “Als er al één van de zeven plannen tot uitvoering wordt gebracht binnen de Bossenstrategie, is onze jubileummissie van de Nederlandse Bomen Challenge al geslaagd. Wanneer de sleutel van het slot op de bouw van woningen en wegen gevonden kan worden in het bos, investeer dan in het bos middels bijdragen voor CO2 vastlegging. Dat is mijns inziens een betere investering dan dat het geld verdwijnt in de zakken
van multimiljonairs.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details