Platform voor de tuin- en groenprofessional
De Thuja ‘Smaragd’: een veelzijdige plant
De kegelvorm heeft iets sierlijks, het geeft de plant status.

De Thuja ‘Smaragd’: een veelzijdige plant

Vraag naar coniferen neemt weer toe

Als je op zoek bent naar een dichte en groene haagplant kom je al snel bij een conifeer uit. Niet gek, want coniferen zijn bijzonder geschikte haagplanten, maar heb je wel eens aan de Thuja Smaragd gedacht? Henri Nelissen, bedrijfsleider bij Coniplant BV vertelt waarom nou juist de ‘Smaragd’ een goede optie is. “We kennen de Thuja Smaragd misschien vaker vanwege hun sierwaarde, maar in grotere aantallen kunnen ze een mooie, strakke haag vormen.”

Coniplant BV is een handelskwekerij met een groot assortiment aan coniferen, haagplanten, graszoden en vaste planten. Vooral van haagplanten hebben ze een groot aanbod, waaronder dus de Thuja Occidentalis ‘Smaragd’. Oftewel, de Thuja Smaragd. “Het is een plant die vooral in Oost-Europa veel voorkomt”, vertelt Nelissen. “In Nederland en België daarentegen wat minder, maar ook hier wordt de Smaragd steeds populairder.”

De Smaragd komt terug

“Coniferen zijn in Nederland en België de laatste jaren over het algemeen iets minder populair dan vroeger, toen waren ze razend populair”, zegt Nelissen. “De vraag begint nu weer toe te nemen. Het zijn betaalbare planten die ook nog eens makkelijk te onderhouden zijn, zonder al te veel problemen. De meeste coniferen zijn winterhard, in het Nederlandse klimaat zullen ze dus niet snel last krijgen van vorst.” Zo ook de Thuja Smaragd: deze plant blijft bijna het hele jaar door mooi groen. 

Volgens Nelissen is de Thuja Smaragd daarom de uitgelezen plant voor heel veel situaties. “Hij groeit op veel grondsoorten, van zandgrond tot kleigrond maar heeft wel graag zijn vocht.” Dat is daarentegen ook meteen een voordeel. “De plant kan veel vocht hebben en opslaan, dus als het veel regent kan het water in de tuin makkelijk weg.” Qua uitstraling is de plant ook een topper om te hebben. “In het najaar krijgt hij een lichte winterkleur maar in het vroege voorjaar loopt hij weer mooi groen uit.”

Van kleine tot grote tuinen

De van nature kegelvormige plant kan volgens Nelissen in alle soorten tuinen worden gebruikt. “De kegelvorm heeft iets sierlijks, het geeft de plant status. Als losse planten zijn ze mooi, maar als je er veel naast elkaar zet, krijg je een mooie kegelvormige haag.” Die kegelvorm heeft ook meerdere voordelen. “De plant groeit meer in de hoogte en minder in de breedte. Perfect om minder vaak te snoeien, want de plan is zo makkelijk compact te houden.”

Het zetten van een groene haag, in dit geval met de Thuja Smaragd, kan je veel voordelen opleveren. “Zo’n dichte groene haag is niet alleen een echte eyecatcher, het is ook nog eens een goede CO2- en stikstofbuffer”, voegt Nelissen toe. “De plant is erg levendig en de dichtheid is ook nog eens goed voor de biodiversiteit.”

Coniplant probeert de Thuja Smaragd weer meer op de markt te brengen. “Haagplanten zoals de Smaragd hebben we altijd op voorraad, van het najaar tot laat in het voorjaar”, vertelt Nelissen. “We leveren zowel aan particulieren als hoveniers, want deze plant is echt mooi in iedere tuin.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details