Platform voor de tuin- en groenprofessional
De tuin sproeien heeft ontspannende werking op Nederlanders

De tuin sproeien heeft ontspannende werking op Nederlanders

Familie en buren worden ingeschakeld om tijdens de vakantie de tuin te sproeien

Maar liefst 66% van de Nederlandse tuinbezitters vindt het leuk om de tuin te sproeien. Dit blijkt uit de jaarlijkse Tuinmonitor van tuinmerk WOLF-Garten. Waar mensen het meest plezier aan beleven is dat het ontspannend is, de tuin mooier maakt en dat het zo lekker fris ruikt na het sproeien. Gemiddeld werken Nederlanders 1 tot 2 uur per week in de tuin. Vooral mannen vinden het leukste aan sproeien dat het ontspannend is (22% vs. 16% van de vrouwen). Vrouwen vinden het grootste voordeel dat de tuin weer helemaal opfrist. 

Om er voor te zorgen dat de tuin ook mooi blijft wanneer men op vakantie is, vraagt 56% van de mensen of iemand anders de planten en het gras sproeit. In de meeste gevallen wordt deze taak aan familie of buren overgelaten. Het zijn voornamelijk vrouwen die voor de vakantie vragen of iemand anders de tuin wil sproeien. Maar liefst 63% van de vrouwen vraagt familie, buren of vrienden om hulp, tegenover 43% van de mannen.  

Na de zomervakanties, als het najaar weer voor de deur staat, gaat 80% van de Nederlanders de tuin weer winterklaar maken. Ruim de helft van de tuinbezitters gaat dan ook weer bloembollen planten zodat de tuin ook in het nieuwe seizoen weer mooi in bloei staat.

Tips om water te besparen

De WOLF-Garten experts delen graag 5 eenvoudige en handige manieren om water te besparen en ervoor te zorgen dat de bodem en de planten het vocht langer kunnen vasthouden.

  1. Onbedekte grond droogt veel sneller uit.  Je kan dus best de grond bedekken met mulch of andere bodembedekkers (cacaodoppen, houtsnippers, …) of bomen en  struiken planten.
  2. Vang regenwater op, koppel een regenpijp los of vang water op in een regenton of een (afgesloten) bak.  Wist je dat je de kraantjes los kan kopen en dat er zelfs ultralichte regentonnen bestaan voor balkons? Koop een flinke regenton want voor het sproeien van de tuin heb je al snel 100 liter nodig. Bovendien duren de periodes van droogte tegenwoordig langer dus is het slim om voldoende opslagruimte te hebben zodat je voldoende water spaart. 
  3. De beste tijd om de planten water te geven is ’s morgens vlak na zonsopgang of ’s avonds als de zon net onder is. Nooit midden op de dag, dan verdampt het water meteen en kunnen je planten ook brandplekken oplopen.
  4. Je hoeft je tuin niet elke dag te sproeien. 2 à 3 keer per week is voldoende.  Zorg er dan wel voor dat de aarde echt goed doordrenkt is. Zo gaan de wortels de diepte in.   Wanneer je vaker kleine beetjes water geeft, gaan planten ondiep wortelen en juist sneller verdrogen! Een uitzondering zijn planten in potten, die drogen wel eerder uit.
  5. Probeer gras niet te veel water te geven. Zelfs de meest droge grasmat wordt weer groen na twee dagen regen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details