Platform voor de tuin- en groenprofessional
Directeur van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG): ‘Wat groen kan doen: er liggen enorm veel kansen’

Directeur van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG): ‘Wat groen kan doen: er liggen enorm veel kansen’

Sinds 1 juni 2022 is Marc van Rosmalen directeur van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). In de afgelopen paar maanden heeft Van Rosmalen niet alleen kennis gemaakt met de groenbranche, maar ook met de vele innovatieve, duurzame en circulaire projecten van leden van de vereniging. “Als je ziet wat groen kan doen voor de leefomgeving en de biodiversiteit, liggen er enorm veel kansen!”

Volgens Van Rosmalen is meer groen in onze directe leefomgeving een noodzaak voor de toekomst. “Groen is zoveel meer dan alleen decoratie. Het draagt bij aan de gezondheid van mensen en de circulaire economie. Bovendien biedt het een oplossing voor klimaatadaptatie en het is economisch aantrekkelijk. Ons groen zet bijvoorbeeld CO2 om naar zuurstof. Dat is fijn voor het welzijn én de afkoeling van onze aarde.”

VHG ondersteunt groenprofessionals op veel manieren. Bijvoorbeeld door kennis en inspiratie te delen met hun leden voor de verschillende groenprojecten die ze draaien. Een aantal van deze projecten zet Van Rosmalen graag in het zonnetje.

Spoorpark Tilburg

“Een van de eerste projecten die indruk op me heeft gemaakt, was het Spoorpark in Tilburg. De gemeente besloot na de aankoop van het terrein om er een groene plek van te maken, waar mensen kunnen werken, sporten, recreëren, spelen en ontmoeten.”

“Er werd een regiegroep aangesteld en het resultaat mag er zeker wezen. Het is een prachtig park geworden met veel groen en alle ruimte voor recreatie. Ook is er een groot team aan actieve vrijwilligers en daardoor zijn er allerlei activiteiten in het park. Er is bijvoorbeeld een uitkijktoren en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Een van onze leden, Brouwers Groenaannemers uit de Moer, heeft zelfs de ELCA Green Award 2021 gewonnen met dit inspirerende project!”

Inspyrium

“Ergens in mijn eerste weken bij VHG, was ik op bezoek bij het Inspyrium. En wat ik daar zag was adembenemend: het is niet alleen dé groene evenementenlocatie, maar het Inspyrium is ook onderdeel van Boomkwekerij Ebben. Als familiebedrijf levert de boomkwekerij beplanting voor tuinen, parken, landgoederen, straten, pleinen en andere groentoepassingen aan opdrachtgevers ver over de landsgrenzen.”

“Ik keek mijn ogen uit: er staan metershoge bomen in de binnenruimtes en er is een bijzondere daktuin. Daarnaast geven ze afval een tweede leven. Zo staan er bijvoorbeeld 3D-geprinte banken gemaakt van afval. Met de meerstammige bomen is er bovendien sprake van een natuurlijke klimaatbeheersing en zonwering. De daktuinen zorgen zelfs voor de isolatie van de ruimtes. Tel de 500.000 bomen van hun kwekerij daarbij op, en je snapt hoe Ebben met hun Inspyrium koplopers zijn voor een groenere planeet. ”

Volgens Van Rosmalen kunnen veel bedrijven een voorbeeld nemen aan het Inspyrium. “Kijk hoeveel platte daken er in Nederland zijn, met name op industrieterreinen. Op deze daken kun je heel gemakkelijk groen kwijt. En als je ziet wat zo’n groen dak betekent voor de leefomgeving en de biodiversiteit, biedt dat veel kansen!”

Toren van Trudo

“Een derde project dat ik erg indrukwekkend vind, is de Trudo Toren in Eindhoven.” Deze toren is een duurzaam architectonisch hoogstandje. De balkons van deze toren staan namelijk vol met groen. Bewoners leveren een stukje balkon in, maar krijgen er veel voor terug. Zo heb je het hele jaar door uitzicht op een stukje natuur, gewoon vanuit je woonkamer. Bovendien koelt het je appartement en zorgt het voor klimaatregulatie. En een stukje groen vangt ook nog zonlicht op. Een mooi project dat echt een bijdrage levert aan de leefbaarheid van de bewoners én onze aarde.”

De toren is een mooi toekomstbeeld volgens Van Rosmalen. “Het is de uitdaging van de toekomst voor de architecten en de bouwsector. Als we veel meer flatgebouwen op deze manier inrichten kan dat een geweldige CO2-reductie opleveren. Het is dan ook van belang dat groenprofessionals eerder in dit soort projecten betrokken worden. Zo werken we samen aan klimaatoplossingen en laten we zien dat groen de toekomst is.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details