Platform voor de tuin- en groenprofessional
Draadloos monitoringssysteem. Vroeger gissen, nu zeker weten wanneer en hoeveel water het groen nodig heeft

Draadloos monitoringssysteem. Vroeger gissen, nu zeker weten wanneer en hoeveel water het groen nodig heeft

Het is volgens René Voogt in een notendop waar zijn bedrijf ConnectedGreen uit Houten voor staat. “Wij helpen gemeenten en groenvoorzieners op het besparen van water, CO2, het aantal bezoeken en op het uitvallen van bomen.”

Het plaatsen, verplaatsen en verbergen van de sensoren is eenvoudig.

Het systeem kent drie delen. Voogt: “Het meest tot de verbeelding sprekend zijn de draadloze sensoren die in de grond gaan. Ze zijn gekoppeld aan de LoRa-netwerktechnologie van KPN of die van Proximus in België. Hiermee zijn ze in staat om onderling gegevens uit te wisselen. We noemen dit principe: the Internet of Things. Het is te vergelijken met slimme meters in verkeerslichten of lantaarnpalen.”

Het is eenvoudig om mensen te laten meekijken met de sensoren.

De sensoren meten bijvoorbeeld een keer per uur het vocht in de bodem. “We leveren de sensoren in verschillende lengten, die de afnemer kinderlijk eenvoudig op de juiste en gewenste diepte plaatst. Alle meetgegevens komen vervolgens samen in onze online databank, waar ook alle kennis te raadplegen is over grond, plant- en boomsoorten. Dat is het tweede gedeelte van het systeem. Het derde deel is een online webomgeving, die eveneens via een mobiele app is te raadplegen. Hierbij stelt de gebruiker de sensoren met de juiste gegevens in en krijgt bij het bereiken van zelf bepaalde grenswaarden een waarschuwing. Hiermee heb je inzicht over hoe groenprojecten ervoor staan.”

Het eenvoudige dashboard geeft in een oogopslag de status van projecten weer.

In de webomgeving zijn de groenprojecten op verschillende niveaus te managen. “Denk aan het koppelen van het aantal gebruikers of sensoren aan projecten. Hiermee krijgen gebruikers toegang tot hun eigen project, bijvoorbeeld als beheerder. Vervolgens delen zij die kennis met de rest van de keten, zoals de groenvoorziener, die dan weet wanneer en hoeveel water een boom nodig heeft. De gemeente Den Haag heeft op deze manier vorig jaar al ruim 1,2 miljoen liter water bespaard.”

De eenvoud van installatie

Voogt groeide op in Boskoop en heeft zich door studie gespecialiseerd in geo-informatica. “Ik zag in mijn dorp relatief veel groen en merkte dat het hieraan ontbrak in andere gemeenten. Tegelijkertijd zag ik dat systemen beter in staat zijn om data uit te wisselen. Ik heb een optelsom gemaakt van een aantal factoren en vanuit mijn visie in 2017 ConnectedGreen opgericht; data afkomstig uit sensoren verrijken met domeinkennis om de wereld groener te maken. En het klinkt misschien gek uit mijn mond, maar daarbij gaat het juist niet om de sensor, maar vooral om wat je met de gegevens doet.”

Vroeger was het volgens Voogt gissen wanneer en hoeveel water voor groenprojecten vereist is, tegenwoordig weten we het zeker. “We werken daarbij samen met verschillende kennispartners zoals laboratoria Eurofins Agro, boom- en plantspecialisten, eco-hydrologen en hardware leveranciers. Overigens ervaren mensen in het begin het gebruik van sensoren als spannend; ze mogen nu vertrouwen op een sensor en niet meer vanzelfsprekend op hun gevoel. Wij helpen ze daarbij, inmiddels bij meer dan honderd organisaties in de Benelux. We hebben al meer dan 1.500 draadloze sensoren geplaatst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details