Platform voor de tuin- en groenprofessional
Duurzaamheid duurt lang
Dick Oosthoek. Directeur Stichting Groenkeur

Duurzaamheid duurt lang

We moeten duurzamer gaan werken, daar is geen ontkomen aan. In duurzaamheid zit echter het woord duur opgesloten. Soms is een duurzame aanpak duurder, maar op langer termijn is het goedkoper. Er zijn dan ook duurzame ambities genoeg. Een positieve boodschap doet het goed. Talloze handtekeningen zijn gezet: We gaan duurzaam inkopen! We gaan circulair aanbesteden! We kopen alleen nog duurzaam plantmateriaal in!. De praktijk is weerbarstig. Ondanks mooie beloftes komen de duurzaamheidseisen maar schoorvoetend van de grond. Ze worden even makkelijk weer geschrapt. Onlangs nog werd een maaibestek uitgevraagd met een hoge biodiversiteitsambitie. Staat ook netjes in de uitgangspunten van het gemeentelijk beleid opgenomen. Wethouder gaat ervoor. Aannemers hadden nog vragen over de werkwijze en uitgangspunten. Dit werd de inkoper te heet onder de voeten. En de inkoper haalt een streep door deze eis. Dit tot grote frustratie van de aannemers die geïnvesteerd hebben in nieuwe materieel, cursussen en richtlijnen. 

Vanaf 1 januari 2023 is circulair aanbesteden verplicht. Klinkt hoopvol. Maar wat betekent dit? Hoe richt je dat dan in? Goede vragen, want het is ook niet zo simpel. Het vraagt bestaande richtlijnen aan de kant te leggen en een stap voorwaarts durven zetten. Dan moet je als inkoper geen koudwatervrees hebben als er kritische vragen komen van aannemers. Zij willen graag een opdracht binnenhalen, met gelijke kansen voor iedereen. Je wil als aannemer dan wel graag weten hoe een aanbestedende dienst met zaken omgaat bij de beoordeling. 

Groenkeur wil een helpende hand gaan bieden. Groenkeur is haar richtlijnen aan het verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 komen er naast kwaliteit ook duurzaamheidsnormen in de richtlijnen te staan, waar aannemers zich aan conformeren. Circulair werken, duurzaam werken, biodiversiteit bevorderen, CO2 monitoring en duurzame inzetbaarheid van mensen, daar worden straks alle bedrijven op getoetst. Het aanpassen van richtlijnen is een lang en langzaam proces. Je wilt aan de slag om de wereld een beetje beter te maken. Zoveel mensen, zoveel meningen. We zijn inmiddels twee jaar onderweg, gelukkig is het eind in zicht.  In het najaar volgt nog een serie hoorzittingen om de verbeterde richtlijn aan de markt voor te leggen. Uiteindelijk komt er dan toch een gedragen besluit naar voren waar zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zich in kunnen vinden. Een onafhankelijk door de markt gedragen richtlijn is het hoogste goed voor een kwaliteitskeurmerk.

Groenkeur bedrijven gaan uitgedaagd worden om hun duurzame toekomstvisie in daden om te zetten. Om daadwerkelijk stappen te maken, waarbij er ruimte is om zichzelf te onderscheiden. Een uitdagende stap waarmee we aanbestedende diensten de helpende hand willen bieden. Niet een groot aantal certificaten uitvragen, maar in één keer duurzame kwaliteit op tafel leggen is straks mogelijk. Met Kleurkeur hebben we laten zien dat het kan, nu maar hopen dat inkopers ook durven kiezen en blijven staan achter hun keuze voor een duurzamere aanpak. Pak jij als inkoper deze handschoen op?   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details