Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Een andere manier van kijken en doen’
NL Greenlabel- businessevent

‘Een andere manier van kijken en doen’

Niet meer alles met wortel en tak uitroeien

Gras tussen de klinkers, mos op de stoep en onkruid in de borders: voor veel terreineigenaren is dit een gruwel. Zij zijn opgevoed met het idee dat alles wat niet ‘hoort’ in de groenaanleg, met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Groenbeheer betekent in die visie meestal continu strijd leveren met de natuur, haar bedwingen, desnoods met grof geweld. Maar het kan ook anders. Door samen te werken met de natuur wordt het beheer van (openbaar) groen duurzamer, natuurinclusiever én wordt de rol van de groenvoorziener steeds belangrijker.

Wie vanuit de instelling werkt dat de natuur bedwongen moet worden, komt vroeg of laat van een koude kermis thuis. De natuur laat zich simpelweg niet dwingen. Wat op korte termijn misschien een snelle oplossing lijkt, bijvoorbeeld het gebruik van chemische middelen bij onkruid- of ongedierte bestrijding, pakt op langere termijn vaak catastrofaal uit. Denk in dit geval aan het verlies aan bodemleven en de massale insecten sterfte, zaken die onze voedselproductie direct bedreigen. Zo schieten we met korte termijnoplossingen onszelf op lange termijn meestal in de voet.

Ruimte voor wat ‘van nature’ groeit

Er is ook een andere manier om met de natuur om te gaan, niet als tegenstander maar als partner. In deze visie gaat het erom samen te werken met de natuur, goed te kijken naar wat ‘van nature’ ontstaat en daar op in te spelen. Dat betekent zeker niet dat alles zomaar
losgelaten moet worden. Maar het houdt wel in dat bij de inrichting en het beheer van de leefomgeving – of het nu gaat om een particuliere tuin of openbaar groen – meer ruimte wordt gegeven aan wat spontaan groeit en bloeit. En dat in te passen als gewenst en gewaardeerd onderdeel van het landschappelijke ontwerp.

De paradijsenier

Is er voor hoveniers en groenvoorzieners nog wel genoeg werk te doen, als er meer ruimte komt voor natuur in de stedelijke leefomgeving? Nou en of! In de natuurinclusieve leefomgeving wordt de rol van groenbeheerders juist belangrijker. Waar vroeger het accent lag op het straat- en schoffelwerk, ontwikkelt de groenvoorziener zich steeds meer tot expert op het gebied van klimaat, biodiversiteit en het betrekken van de mens.

Met hun vakkennis en vaardigheden vormen ze een onmisbare schakel tussen de terreineigenaren, de gebruikers en de gezonde, groene leefomgeving. Landschapsontwerper Nico Wissing, mede-oprichter van NL Greenlabel, spreekt ook wel van ‘paradijseniers’: het zijn de hoveniers die het paradijs op aarde vormgeven.

Andere manier van kijken (en doen)

De vormgeving van een ‘paradijselijke woonomgeving’ vraagt wel om een andere blik op wat werkelijk natuur is en wat niet. Een voorbeeld: in veel gemeenten liggen kilometers wegbermen waar gras in staat. Dat is dan wel groen, maar draagt nog niet zo veel bij aan natuur. Wat als je dat grasveld nou eens inzaait met een (inheems) kruidenrijk mengsel? De bloemen en kruiden zijn niet alleen mooi, maar trekken ook allerlei insecten aan. En die zorgen op hun beurt weer voor de bestuiving van planten en voor voedsel voor vogels en andere dieren. Allemaal winst voor de natuur. En alles wat daarvoor nodig is, is een andere manier van kijken naar de buitenruimte. En niet geheel onbelangrijk: de juiste ecologische kennis om het juiste te doen (of te laten) op het juiste moment. 

NL Greenlabel Ecosysteem

Slim samenwerken met de natuur om de verstoorde balans tussen mens en omgeving weer te herstellen. Dát is de visie van de ruim tweehonderd partnerbedrijven, organisaties en kennisinstituten  – van kleine hovenier tot internationaal bouwbedrijf – die zijn aangesloten bij NL Greenlabel. Samen vormen zij een ‘ecosysteem’ van mensen, organisaties en instrumenten – zoals het nieuwe Register Duurzame Leefomgeving – die de waarde van groen in de leefomgeving kunnen verdubbelen. Bijvoorbeeld door bij terrein- en gebiedsontwikkelingen te zorgen dat het bodemleven zo veel mogelijk wordt gerevitaliseerd en de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Daarmee wordt de leefomgeving klimaatbestendig en gezonder voor mens en dier. Op die manier levert iedere gebiedsontwikkeling, ieder terrein en iedere tuin een bijdrage aan het herstel van het grotere ecosysteem aarde, waarvan wij tenslotte allemaal afhankelijk zijn.

Weten wat NL Greenlabel voor jou kan betekenen? Interesse in het partnerschap? 

Kijk op nlgreenlabel.nl of neem contact op  met Ilse Bomhof via office@nlgreenlabel.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details