Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een beschermende jas van kokos
De kokosstambeschermer van GreenMax.

Een beschermende jas van kokos

Door hitte lopen bomen kans op verbranding

We krijgen er tegenwoordig steeds vaker mee te maken: hittegolven. Hierdoor hebben we niet alleen zelf extra bescherming nodig tegen de zon, maar ook ons groen kan wel wat hulp gebruiken. Want onze eigen bomen lopen ook risico op verbranding. GreenMax biedt hiervoor een oplossing. Tjerry van der Sangen, Product Consultant bij GreenMax, legt uit: “Met onze kokosstambeschermer voorkomen we ernstige zonnebrandschade bij jonge maar ook oude bomen. Je beschermt de bast het hele jaar door tegen temperatuurschommelingen en directe zonnestraling.”

Het materiaal van dichtbij.

GreenMax levert een totaalpakket aan producten voor de inrichting van het plantvak en de bescherming van de infrastructuur in de stedelijke omgeving. Met hun producten helpen ze bomen gezond te blijven in onze steeds verder verstedelijkte wereld. Van der Sangen vertelt: “Onze producten zijn ontworpen om de levensvatbaarheid van stedelijke landschapsgebieden te verhogen. Eén van deze producten zetten we graag in de spotlights: onze kokosstambeschermer.”

Hoe werkt het?

“Vaak denkt men er niet bij na, maar hittegolven zijn ook zwaar voor bomen”, vertelt van der Sangen. “Als je een boom niet beschermt, kan deze zonnebrand oplopen. Dan kan de bast verbranden en wordt de circulatie van de sapstromen verstoord. Alle bomen kunnen hier last van krijgen, maar jonge bomen zijn er het meest gevoelig voor.”

De boom blijft ademen door de open structuur van het kokos.

Om dit te voorkomen, kun je een aantal dingen doen. “In landen als Griekenland en Spanje zie je vaak dat bomen wit geschilderd worden. Hierdoor weerkaatst het zonlicht en bescherm je de bast. Een andere oplossing is onze kokosstambeschermer. Deze beschermer vouw je gemakkelijk rond een boom en je zet ‘m met tie-wraps of touw vast.”

Wat is kenmerkend voor dit product? Van der Sangen legt uit: Door de maaswijdten van < 1 cm is er een continue verandering van zon en schaduw op de boom, waardoor deze koel blijft en geen verbranding van de schors optreedt.

Goede bescherming tegen de zon en koude wind.

En doordat de zon minder snel door het kokos heen komt, voorzie je de bast van schaduw. Ook fijn: kokos is een ademend materiaal. Hierdoor sluit je de stam niet volledig af en blijft de boom gewoon ademen.” Tevens geeft de kokosstambeschermer bescherming tegen de koude wind.

Een natuurlijk product met vele voordelen

Kokos is een natuurlijk product en dat zorgt voor fijne voordelen. “Kokos is biologisch afbreekbaar. Dus dat is natuurlijk fijn voor ons milieu”, vertelt van der Sangen.

Maar ook aan gemak voor de groenprofessional is gedacht. “We leveren erg snel en hebben het product altijd op voorraad. De beschermer is alvast voorgesneden. Het product heeft een hoogte van 2 meter en is 45 centimeter breed. Past de beschermer net niet om de boom? Dan maak je gemakkelijk twee beschermers aan elkaar met tie-wraps of touw. Vervolgens hoef je de beschermer alleen nog maar om de boom te plaatsen en je bent klaar. Zo houden we onze bomen samen gezond.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details