Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een flinke impuls voor de energietransitieEen flinke impuls voor de energietransitie
De mobiele kraan is onmisbaar in het werkproces van Weijtmans. Nu ook elektrisch en dus emissievrij.

Een flinke impuls voor de energietransitieEen flinke impuls voor de energietransitie

Boomrooierij Weijtmans neemt als eerste in de sector volledig elektrische mobiele kraan in gebruik

Boomrooierij Weijtmans loopt voorop als het gaat om duurzaamheid en schuwt innovatie niet. Eigenaar Kees Weijtmans is dan ook trots op een wel heel bijzondere aanwinst voor het bedrijf uit Udenhout dat vorig jaar zijn 100 jarig bestaan vierde. Met de aankoop van de Doosan DX165W-5 Electric is de eerste volledig elektrische mobiele graafmachine een feit.

Kees Weijtmans.

Voor Kees Weijtmans is duurzaamheid een ondernemingsdoel en de aankoop van het 17 tons voertuig  een logische stap op de CO2 ladder. De boomrooierij is niet alleen een nationale en internationale speler in de bomensector. Het toonaangevende bedrijf is tevens actief in boomverzorging, projectmatig bos- en boombeheer en houthandel. “We kijken naar het hele plaatje en hebben bijvoorbeeld ook langlopende contracten met de gemeenten Tilburg en Eindhoven aangaande hun boom- en bosbeheer. Vanuit gemeenten horen we ook dat emissievrij steeds meer de standaard wordt en wij willen daarin het voortouw nemen, ook al merk ik dat Nederland er nog niet altijd klaar voor is.”

Zonder vooruit denken geen stroom

Kees doelt op een onvoorziene tegenslag. “Een elektrische kraan heeft natuurlijk stroom nodig. Daartoe hebben we bijna een jaar geleden een zwaardere stroomaansluiting aangevraagd. Hoewel die vorig jaar gerealiseerd zou worden, zorgden leveringsproblemen met de kabels voor vertraging. Bovendien moest het transformatorhuis op ons terrein aangepast worden om de 3 X 250 ampère te kunnen realiseren. In de tussentijd zou een dieselaggregaat uitkomst moeten bieden, maar daar pas ik voor. Nu heb ik wel 3 X 180 ampère, zodat ik in ieder geval kan laden totdat het elektriciteitsnet is aangepast. Meedoen aan verduurzaming kan dus betekenen dat je flink vooruit moet denken.”

Het overgrote deel van het hout gaat naar duurzamere toepassingen, zoals constructiematerialen, meubels of pallethout.

De energietransitie gaat verder

Maar dan is Boomrooierij Weijtmans helemaal klaar voor de elektrische Doosan, de tweede in Nederland die werd geleverd door Staad B.V. en aangeschaft middels de subsidie Demonstratie Klimaattechnologie en -innovaties in transport (DKTI). Weijtmans is de enige participerende boomrooierij. Andere deelnemers zitten bijvoorbeeld in de wegenbouw en het grondverzet. Speciaal voor Weijtmans  is de machine o.a. voorzien van extra bescherming en een houtklem met zaagbak. De machine vindt een thuis in het nieuwe, energieneutrale bedrijfspand van de boomrooierij.

Duurzaamheid kan het dak op

Kees blijft kijken naar de toekomst. “Uiteindelijk wordt veel van ons materieel elektrisch en de benodigde energie, die gaan we zelf opwekken.” En dat gaat om behoorlijk wat energie. Kees denkt 4700 zonnepanelen nodig te hebben die hopelijk op zowel de oude als de nieuwe locatie van het bedrijf geplaatst worden. “We kijken samen met de gemeente naar de haalbaarheid.“We hebben al 400 panelen en krijgen er nog 600. Als we onze oude locatie ook mogen gebruiken en een constructie maken waaronder onze vrachtwagens parkeren, is het zeker haalbaar.”

De Doosan DX165W-5 Electric.

Duurzaam omgaan met grondstoffen

Maar er zijn meer wegen naar minder CO2. Zo verwerkt Weijtmans het gerooide hout volgens het cradle2cradle principe, waardoor afval tot de verleden tijd behoort. “Veel mensen denken dat het gerooide hout vooral gebruikt wordt als biomassa, maar het overgrote deel gaat naar duurzamere toepassingen, zoals constructiematerialen, meubels of pallethout. We streven altijd naar een zo hoogwaardig mogelijke bestemming, zodat de koolstof langer opgeslagen wordt gehouden.”

Wat betreft Kees is de tijd van praten voorbij. “Investeren in duurzaamheid moet ook echt vanuit de ondernemers komen. Ik roep dan ook andere ondernemers op stappen te zetten op weg naar een duurzame en emissievrije toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details