- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
Een boomverzorger heeft snel gezien of een tak goed groeit, stevig is of een verdikking of plakoksel heeft. Gerard Bodewes, manager bij ITS For Trees bv uit Baambrugge: “Het visueel inspecteren van de boom geeft snel duidelijkheid en het plaatsen van een takverankering kan de oplossing zijn.”
Bij een tak met een plakoksel is de kans groot dat deze uitscheurt en naar beneden valt. Bodewes: “Om te voorkomen dat zo’n tak op mensen, auto’s of iets anders kostbaars of waardevols valt is een oplossing om de tak te verankeren. Slecht aangegroeide tak beveiligen tegen uitscheuren en vallen. In het verleden gebeurde het verankeren met staalkabels, maar dat had nadelen; je creëerde een starre verbinding en de tak werd lui, want deze had geen noodzaak meer om zelf verstevigingshout aan te maken. Steunhout zorgt dat de tak dikker en steviger wordt. Met een kabel van kunststof heeft de tak voldoende ruimte om te bewegen en is deze voorzien van een schokabsorber; de kabel hangt slap met een speling van 15 centimeter en maakt hierdoor zijn eigen steunhout aan. Een bijkomend voordeel, zeker in de zomer als de tak stevig in het blad zit; bij een stevige storm begrenst de kabel het zwiepen, zodat deze niet uitscheurt. Eens in de zoveel jaar controleren of de kabel nog goed hangt is voldoende.”
Bodewes zag de kunststof kabel twintig jaar geleden op een Duits seminar. “Het is razendsnel geaccepteerd en wordt veel in het openbaar groen toegepast door gemeenten, hoveniers en boomverzorgers. De takverankering is verkrijgbaar in drie verschillende sterktes, afhankelijk van de doorsnede van de tak op tweederde van de uitgroei; bij 40, 60 of 80 centimeter wordt respectievelijk een verankering aangebracht die een belasting draagt van 2, 4, of 8 ton.”