Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een stappenplan voor een perfect compromis
Het eindresultaat: door aanpassingen van het ontwerp en de nut en noodzaak van groen te benadrukken, kon de boom blijven staan.

Een stappenplan voor een perfect compromis

‘Op papier mooi bedacht, maar in de uitvoering niet haalbaar’

Goede zorg dragen voor onze bomen en ons groen: Van Voorthuizen Boom & Groenverzorging B.V. doet het al sinds 1999 met alle liefde en plezier. Oprichter Gijsbert-Jan van Voorthuizen vertelt ons meer over zijn vak: “Het behoud en de promotie van een groene en gezonde leefomgeving zijn erg belangrijk voor ons.”

Ieder project wordt aangevlogen met een brede blik op de omgeving en de mogelijkheden.

Zoeken naar een compromis is erg belangrijk, vooral in Nederland. Van Voorthuizen legt het uit: “In Nederland werken we met beperkte ruimte. We zien in de praktijk dan ook vaak dat verschillende partijen met nieuwe projecten de strijd met elkaar aangaan. Een strijd om de beschikbare ruimte, om precies te zijn. Maar in feite zijn er meer compromissen mogelijk dan partijen van tevoren denken.”

Hoe Van Voorthuizen dat aanpakt? “Ik werk vaak met een stappenplan. We kijken zo niet alleen naar de boom, maar ook naar de omgeving en de mogelijkheden. Neem als voorbeeld het planten van een boom op een parkeerplaats en stedelijke omgeving. Het is dan belangrijk om te bepalen hoe je verharding en groen het beste combineert. Want als je ondergronds investeert, komt het bovengronds tot bloei.”

Denken in oplossingen en toegevoegde waarde van levend groen.

Een goed begin is het halve werk

“Als ik een nieuw project aanvlieg, begin ik altijd met de voorstudie. Ik let dan op drie punten: Wat zijn de uitgangspunten van het project? Wat is de toetsing van de uitvraag? En wat is de functie van de bomen? Laten we even teruggaan naar het voorbeeld van de boom op de parkeerplaats. Je krijgt de uitgangspunten van het project, maar wat is precies het onderzoeksgebied? En wat is de bodemkwaliteit? Dat werken we verder uit.”

Natuurlijk is ook de functie van de boom belangrijk. “Is het bijvoorbeeld een boom met een hoge structuur? Of heeft de boom een beeldbepalend status? Het is daarbij belangrijk om te tackelen hoeveel kosten je in de boom wilt steken. Daarom kijken we goed naar de naar de toekomstverwachting en of er nog meerdere waarde te verbinden zijn voordat wij er veel geld in steken.”

Veldonderzoek en analyse

Vervolgens gaat Van Voorthuizen aan de slag met veldonderzoek. “Hierbij kijk ik allereerst naar de kwaliteit van de boom, daarna doe ik een ruimtestudie. Als de boom straks gaat groeien op de parkeerplaats, past dat dan nog wel? Zowel bovengronds als ondergronds? De laatste stap binnen het veldonderzoek bestaat uit het bekijken van de kansen en knelpunten. Als er bijvoorbeeld ondergronds niet genoeg groeiruimte is door leidingen, zou het een kans kunnen zijn om de rotonde te vergroten.”

Deze boom heeft naast de een prachtig fris aankleding van de omgeving nog veel meer verschillende waarden.

“De derde stap is de analyse. Hierbij kijken we naar de impact op zowel het bovengrondse als het ondergrondse ruimtegebruik. En we kijken naar de impact op de uitvoering. In de praktijk zien we bijvoorbeeld vaak dat het op papier mooi bedacht is, maar het in de uitvoering niet haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een
hei-installatie. De machines hebben bovengronds ruimte nodig en komen dan vaak in conflict met de boomkronen. We kijken daarom altijd of het mogelijk is om andere technieken toe te passen, of dat we bijvoorbeeld moeten verplanten.”

Eindoordeel

De laatste fase van het stappenplan van Van Voorthuizen bestaat uit een conclusie met bijbehorend advies. “Wat is het eindoordeel over de effecten? Een eindoordeel kan bijvoorbeeld zijn dat er geen werkzaamheden zijn toegestaan. Of juist wel, maar dan onder bepaalde voorwaarden.”

“We kijken ook wat eventuele randvoorwaarden en alternatieven zijn. Deze randvoorwaarden zijn op basis van de bomenposter ‘Werken rond Bomen’. Bij alternatieven kun je denken aan aanpassingen in het ontwerp of voorstel, andere technische aanpassingen of de inzet van bepaald materiaal. “

Van Voorthuizen benadrukt: “Dit stappenplan gebruik ik als de basis van bijna elk project dat ik aanvlieg. Zo komen we altijd tot een mooi compromis, en benutten we onze beperkte ruimte zo optimaal mogelijk.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details