Platform voor de tuin- en groenprofessional
Efficiënt en verantwoord beregenen
Productspecialist Rudolf van de Velde: “Bij particulieren heerst vaak nog het idee dat beregenen waterverspilling is.”

Efficiënt en verantwoord beregenen

Ontwerp, aanleg, onderhoud en management: de basis van ‘smart’ beregening

“Door de tuin op een slimme, ‘smart’ manier te beregenen, blijven planten in topconditie en wordt er zo’n 50 procent aan water en energie bespaard. Wildkamp levert hiervoor verschillende systemen.”

De SkyDrop beregeningscomputer van het merk VYRSA.

De afgelopen jaren wordt slim omgaan met water steeds belangrijker, met name door de extreem droge zomers. Een goed beregeningssysteem heeft vier pijlers, zegt productspecialist Rudolf van de Velde van Wildkamp. “Het ontwerp van de beregening, de basis, is erg belangrijk. Vervolgens de aanleg, het onderhoud en tot slot het management, oftewel het ‘smart’ beregeningssysteem. Als dit hele plaatje klopt, kun je goed, efficiënt en waterbesparend beregenen.”

Bij Wildkamp verwachten ze dat slim beregenen de komende jaren een vlucht gaat nemen. Hiervoor is het wel essentieel dat alle aspecten van de tuin worden meegenomen, weet productspecialist Peter Blaauwgeers: “Je moet goed omgaan met factoren als beplanting, grondsoort, verdamping en de ligging van de tuin. Alleen dan kun je de plant naar behoefte water geven. Het maakt namelijk nogal verschil of het om leemgrond of zandgrond gaat.” 

Als het hele plaatje klopt, kun je goed, efficiënt en waterbesparend beregenen.

Zelflerend

Wildkamp levert veel verschillende slimme beregeningssystemen. Er zijn systemen waarbij een computer op basis van gegevens van een weerstation berekent wat de waterbehoefte is, maar er zijn ook systemen met sensoren die de hoeveelheid vocht in de grond meten. Zodra er genoeg vocht in de grond zit, stopt het beregeningssysteem dan vanzelf, waardoor veel water wordt bespaard.

Eén van de nieuwe, slimme systemen is de SkyDrop beregeningscomputer van het merk VYRSA: een zelflerend systeem, waarin vooraf allerlei gedetailleerde gegevens over de grond en de beplanting kunnen worden ingevoerd. Zo weet het systeem waar gras ligt en waar borders zijn. Maar ook bijvoorbeeld of een heg net is aangeplant of al vijf jaar oud is, want leeftijd speelt ook een rol in de waterbehoefte. Van de Velde: “De computer combineert die gegevens met alle weersfactoren en bepaalt zo wanneer beregenen wel of niet nodig is.” 

Productspecialist Peter Blaauwgeers: “Je moet goed omgaan met factoren als beplanting, grondsoort, verdamping en de ligging van de tuin.”

Zuinig beregenen

Professionele groenvoorzieners en eindgebruikers staan steeds vaker stil bij de voordelen van een slim systeem. Blaauwgeers: “Wij geven veel trainingen en merken dat steeds meer mensen overtuigd zijn van het nut van beregenen, waar we hen hier een paar jaar geleden nog van moesten overtuigen. Bomen hebben nu eenmaal water nodig om hittestress tegen te gaan. En wij hebben bomen nodig, onder andere voor schaduw. Als je het smart doet, is het helemaal verantwoord.”

Van de Velde vult aan: “Bij particulieren heerst vaak nog het idee dat beregenen waterverspilling is. Zij hebben soms beregeningsschaamte. Dus als ze eenmaal overtuigd zijn van het nut van beregenen, moet dat wel zo zuinig mogelijk.”

Wildkamp heeft bewust verschillende merken in het leveringsprogramma opgenomen. Zo kan het bedrijf verschillende, innovatieve systemen leveren. “Achter de schermen zijn we druk bezig met andere systemen. De techniek in de sensoren wordt steeds verder verbeterd, waardoor er heel veel data beschikbaar komt. Daar zouden we nog meer mee kunnen doen. Hierover praten we ook met onze leveranciers, zodat zij onze bevindingen kunnen meenemen bij hun productontwikkeling.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details