Platform voor de tuin- en groenprofessional
Elementen belichten met kennis uit theaterwereld

Elementen belichten met kennis uit theaterwereld

De bomen en struiken, een kasteel en landhuis of een landschap: de elementen in een tuin belichten brengt sfeer. Patrick Leendertse van Facet Lighting in Zeewolde: “Daarnaast zorgt schaduwwerking en het gebruik van verschillende kleurtemperaturen in het witte licht voor dramatiek, net als in het theater.” 

De totale tuin belicht met veel schaduwwerking om het beeld spannend en interessant te maken: speels maar luxe.

Elk jaar ondergaat de tuin verschillende jaargetijden. Elementen als licht en groei zijn essentieel. “Wij betrekken onderbelichte plekken, waarvan wij vinden dat ze meer de moeite waard zijn. Wij kijken naar het totaalplaatje, waarbij niet de gehele tuin vol in het licht hóéft te staan. Houdt het interessant is ons motto.”

Patrick heeft ruim 18 jaar ervaring als belichtingstechnicus vanuit onder andere de theaterwereld. “Gecombineerd met opleidingen brengen we het naar een hoger niveau in het luxe segment: architectural lighting. Zo krijgt een rozenstruik in bloei met subtiele accentverschillen meer aandacht. Is de struik uitgebloeid, dan verandert het licht aldaar weer naar de vorige stand en gaat weer mee in de totale programmering, alles zoals vooraf besproken.” 

Een tuin is door plantengroei of andere elementen aantrekkelijk. “Een groot grasveld belichten is prima, maar de diversiteit maakt het mooier. Een klassieke tuin met hoge lantaarns bijvoorbeeld ziet er overdag prachtig uit. Als het donker is zie je er niets meer van en moet je juist de begroeiing aanlichten. In eerste instantie is de esthetiek van een armatuur voor ons ondergeschikt. De lichtbron daarentegen moet ons ontwerp vertalen naar licht. Daarna gaan we kijken welk armatuur geschikt is in samenhang met het tuinontwerp. Het gaat ons om het lichteffect met mooie schaduwwerkingen en het spelen met warme of juist koelere tinten wit.” 

Facet Lighting maakt gebruik van led-lichtbronnen. “Led heeft een tot wel 25.000 uur langere levensduur dan een halogeen- of gloeilamp. Het rendement is hoger dankzij meer dan 70 procent minder verlies van warmte en de kleurweergave blijft langer intact naarmate de lichtbron ouder wordt. Het is recyclebaar en als we het licht dimmen, dan daalt het energieverbruik evenredig. We kunnen elke spot onafhankelijk bedienen in intensiteit en kleurtemperatuur. Het zorgt voor een flexibel en luxueus lichtplan en een aangenaam verraste klant.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details