Platform voor de tuin- en groenprofessional
Fargesia Rufa: de veelzijdige bamboesoort
Fargesia Rufa in de kas van ConiPlant b.v.

Fargesia Rufa: de veelzijdige bamboesoort

Siergras dat netjes op zijn plek blijft

Steeds meer mensen willen een frisse, tropische sfeer in de achtertuin. Je denkt dan al snel aan een palmboom, olijfboom of bamboe. Deze planten vergen veel onderhoud en aandacht, dus komt Henri Nelissen, bedrijfsleider bij ConiPlant BV, met de perfecte oplossing: de Fargesia Rufa.

De Rufa gesnoeid.

De Fargesia Rufa is een siergras, maar heeft de uitstraling van een bamboeplant. “De Fargesia ziet er hetzelfde uit als bamboe en vermeerdert via de wortel. Bamboe kan snel een aantal meter verderop in je tuin omhoog schieten, maar de Fargesia doet dat niet. Die blijft gewoon op zijn plek”, vertelt Henri. “Uiteindelijk kan de plant maximaal 2,5 meter hoog worden, waardoor die perfect is voor de gemiddelde tuin.”

“Je kan de Fargesia op verschillende manieren in het zonnetje zetten in je tuin. Bijvoorbeeld als haag of je zet ze makkelijk tegen borders aan. Ook kan je de plant goed gebruiken als sierplant. De bladeren hebben een mooi bruin randje, waardoor ze erg sierlijk zijn. De bamboe geeft je het idee dat je op een tropisch eiland zit. Ideaal voor een frisse, natuurlijke uitstraling in je tuin of op je balkon.”

Bestand tegen alles

“De plant is heel makkelijk te onderhouden. Hij groeit slechts 30 tot 40 centimeter per jaar en is heel gebruiksvriendelijk. De zachte bladeren maken het snoeien namelijk heel simpel”, legt Henri uit. “Ook heeft de Fargesia weinig last van ziektes en plagen, én de plant voelt zich thuis op verschillende grondsoorten. Je kan ze zowel in de pot als in de grond zetten, waardoor ze geschikt zijn voor elke tuin en balkon.”

De Rufa in bakken op, mooi op een dakterras.

“Het mooie is dat de plant het hele jaar door groen blijft. Je kan dus het hele jaar door genieten van je planten en hoeft niet tegen grauwe planten aan te kijken. Ze zijn namelijk bestand tegen alle soorten weersomstandigheden. Van droogte in de zomer tot vrieskou in de winter: de Fargesia Rufa is tegen alles bestand.”

Denken aan de lange termijn

Dat is volgens Henri een goede oplossing voor de lange termijn: “We moeten langzamerhand gaan kijken naar planten die én tegen veel vocht én tegen langere droogte kunnen. Ze moeten op piekmomenten kunnen overleven. In de zomer kan je natuurlijk water geven, maar je moet oppassen met de felle zonnestralen en het verbrandingsgevaar van planten. De Fargesia kan langere tijd zonder water en is zelfs bestand tegen lage temperaturen. Perfect voor alle Nederlandse weersomstandigheden.”

De Rufa staat ook mooi in een grote pot.

Zorgen dat de planten slagen

ConiPlant BV is een kwekerij en groothandel voor vele soorten en maten planten. Planten voor de juiste omstandigheden is een belangrijk kenmerk. De kwekerij en groothandel levert allerlei soorten planten. ConiPlant BV levert coniferen, taxus, prunus, beuken, Photinia Ilex, Photinia Fraseri. “Daarnaast leveren we ook zo’n beetje alle soorten haagplanten, bodembedekkers en graszoden”, vult Henri aan. “Niks is te gek!” 

‘Ideaal voor een frisse tropische look in je tuin’ 

Doordat ze per soort grote aantallen kweken, leveren ze snel kwaliteit. “We leveren aan verschillende groencenters en hoveniers door heel Nederland en België. We kijken elke dag wat de hovenier gebruikt en hoe we die verder kunnen helpen. We testen bijvoorbeeld hoe planten reageren op droogte om hoveniers zo goed mogelijk te adviseren. Zo zorgen we dat de planten overal tegen bestand zijn, en de hoveniers een geslaagde klus afleveren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details