Platform voor de tuin- en groenprofessional
Finse uitvinding leidt tot snelle, duurzame en grondige onkruidbestrijding
De elektrisch aangedreven Eco Weedkiller Pro SP is geschikt voor 100 tot 150 vierkante meter onkruidbestrijding en ideaal voor onder andere tuinen, parken en verkeersknooppunten.

Finse uitvinding leidt tot snelle, duurzame en grondige onkruidbestrijding

Milieuvriendelijk onkruid bestrijden

Het Finse bedrijf EWK Finland Oy ontwikkelde in 2016 ’s werelds eerste onkruidbestrijdingsapparaat met 100°C water, specifiek ontworpen voor eenvoudig en veilige bediening. Ze hadden lange tijd gezocht naar een soortgelijke machine om te kunnen importeren, maar die zoektocht bleek uiteindelijk tevergeefs, zo legt mede-eigenaar Kimmo Kärki uit: “De beschikbare machines vonden we te gecompliceerd of pasten niet de juiste technologie toe waarmee je onkruid écht effectief vernietigt.” Daarom besloten ze samen met studenten en wetenschappers zelf aan de ontwerptafel te gaan zitten, en produceerden de Eco Weedkiller. Met succes, want zeven jaar later wordt deze machine in tien Europese landen verkocht. Ook in Nederland, waar Veenma Dokkum exclusief importeur van de Eco Weedkiller is.

De Eco Weedkiller Pro 10 kan 8 tot 10 uur onkruid bestrijden en is multifunctioneel met de extra optie van een hogedrukreiniger.

“Bij het vernietigen van onkruid met heet water, draait het om de juiste techniek en methode. Zelfs de druppelgrootte is bepalend. Sommige bedrijven bieden machines aan die het water tot boven de 100°C verwarmen. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar dan is er geen sprake meer van heet water, maar van stoom. En die doodt alleen de bovengrondse plantdelen. Daarnaast is de hoeveelheid water tijdens het gebruik zeer bepalend. Wanneer je de methode goed toepast, kun je de diepste penwortels en meest hardnekkige onkruiden vernietigen. Op YouTube hebben we diverse video’s geplaatst waarin we aantonen dat duizendknoop en paardenbloemen met onze apparaten geen enkele kans meer maken.”

De Eco Weedkiller Pro SP mini is dankzij de compactheid bij uitstek geschikt voor smalle paden of op kleinere locaties.

Thermoskan-principe

De heetwater-methode maakt onkruidbestrijding mogelijk zonder het gebruik van chemicaliën of giftige stoffen, en met slechts een zeer kleine CO2-voetafdruk. Bovendien heeft de groenprofessional, naast een dieselvariant, keuze uit twee modellen die volledig elektrisch worden aangedreven. Zelfs opwarmen middels een directe aansluiting op zonnepanelen is mogelijk, om nog duurzamer te werken.

 “Het toegepaste thermoskan-principe zorgt ervoor dat het water na opwarming van de krachtbron kan worden afgekoppeld en maar liefst acht uur lang zijn werk blijft doen, doordat de temperatuur van het water niet daalt. Een ander voordeel is dat het apparaat nagenoeg geen geluid produceert, ideaal voor gebieden waar geluidsoverlast onwenselijk is. Datzelfde geldt uiteraard voor het feit dat er geen sprake is van uitstoot van schadelijke gassen.”

De heetwater-methode maakt onkruidbestrijding mogelijk zonder het gebruik van chemicaliën of giftige stoffen, en met slechts een zeer kleine CO2-voetafdruk.

Betaalbaar

“Er is bewust gekozen voor een zo eenvoudig mogelijk apparaat. Dat maakt de bediening makkelijk en zorgt ervoor dat de Eco Weedkiller gegarandeerd werkt. En, zeker zo belangrijk, we kunnen hem veel voordeliger aanbieden in verhouding tot de klassieke ‘hogedruk-technologieën’. De elektrische varianten zijn uitermate geschikt voor zeer plaatselijke behandeling. Oftewel, je kunt een paardenbloem vernietigen, zonder dat je de planten eromheen beschadigd. En het is een veilige methode. De doorsnee werkkleding voldoet. Dat wil zeggen dat handschoenen en goed schoeisel, liefst waterdicht, al voldoende bescherming bieden.”

Verschillende modellen

De groenprofessional heeft keuze uit drie verschillende modellen. De elektrisch aangedreven Eco Weedkiller Pro SP is geschikt voor 100 tot 150 vierkante meter onkruidbestrijding en is daarmee ideaal voor het gebruik in onder andere tuinen, parken en verkeersknooppunten.

De Eco Weedkiller Pro SP mini is het nieuwste model en gebaseerd op de wensen van de gebruikers. Namelijk een compacter apparaat waardoor deze bij uitstek geschikt is voor smalle paden of op kleinere locaties, zoals scholen. Hij kan eenvoudig voortbewogen worden met bijvoorbeeld een ATV, zitmaaier of elektrisch ondersteunde wagen. De inhoud van de watertank is voldoende voor de behandeling van een begroeid gebied van 50 tot 75 vierkante meter.

Voor het grotere werk is de Eco Weedkiller Pro een uitkomst. Deze wordt aangedreven door een dieselmotor die aan de strengste emissie-eisen voldoet. De dieseltank is groot genoeg om acht tot tien uur aaneengesloten te werken. Dit apparaat is bovendien multifunctioneel omdat men eenvoudig kan omschakelen naar de modus voor hogedrukreiniging.  

Voor groenprofessionals die de Eco Weedkiller in actie willen zien staat bij Veenma Mechanisatie in het Friese Dokkum de koffie klaar. De Finse machines zijn in heel Nederland leverbaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details