Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Floranid®Twin Turf’ en ‘Basafilm®Twin Gazon’ verklaard

‘Floranid®Twin Turf’ en ‘Basafilm®Twin Gazon’ verklaard

‘Moeilijke’ namen vaak zegen voor uw gras

‘What’s in a name?’ Shakespeare liet het Juliet al verzuchten tegen Romeo, eind 16de eeuw. Een aantal eeuwen later is de vraag nog altijd actueel. We worden om de oren geslagen met ronkende productnamen, waarvan de betekenis of de achtergrond niet altijd even duidelijk zijn. Of nog erger: onthoud ze maar eens! En zie, hier zijn er nog twee: Floranid®Twin Turf en Basafilm®Twin Gazon, meststoffen van COMPO EXPERT.

COMPO EXPERT meststoffen lenen zich uitstekend voor het bemesten van gazons en siertuinen.

 

En toch zijn het twee absolute toppers, die zeker het onthouden waard zijn. De naam ‘Floranid®’ is zeker al ruim ingeburgerd in de tuinaanleg. Floranid® staat voor kwaliteitsvolle, langzaam werkende meststoffen. Maar hoe de naam verder moet begrepen worden, dat is niet zo duidelijk. Hoewel. Het woord ‘Twin’ verraadt al dat het iets met een ‘twee’ te maken heeft. En dat klopt. Want Floranid®Twin bevat twee langzaam werkende stikstofcomponenten, namelijk Isodur® en Crotodur®. Deze beide ingrediënten zijn de meest betrouwbare langzaam werkende stikstofvormen en kennen een rustig afbraakproces, waarbij finaal plantopneembare stikstofvormen worden vrijgegeven. Isodur® kent een afbraakmechanisme vooral onder invloed van klassieke bodemprocessen, gedurende ongeveer drie maanden. Crotodur® wordt over een tijdspanne van ongeveer vier maanden vooral door het microbiële bodemleven afgebroken, met vrijstelling van plantopneembare stikstofvormen. En dat is het unieke van dit product: twee verschillende, traag werkende stikstofbronnen, elk met haar eigen, specifieke afbraakmechanisme en met een aanvullende werkingsduur. En ‘Turf’ dan? Het woord ‘turf’ heeft hier niks te maken met veen of potgronden, maar alles met het Engelse woord voor ‘gras’. En voilà, we zijn er: Floranid®Twin Turf is een uitstekende gazonmeststof 20-5-8 (+ magnesium, zwavel en sporenelementen), uitermate geschikt voor het bemesten van gazons en grasvelden vanaf het vroege voorjaar (2 – 4 kg/are), en dat dankzij haar hoge stikstofinhoud met de specifieke vrijstellingspatronen van de twee trage stikstofvormen. Alleen maar voor de bemesting van gazons? Helemaal niet! Dankzij zijn NPK-inhoud van 20-5-8 leent het product zich eigenlijk voor allround toepassingen op bloemenborders, bemestingen van bladhoudende of groenblijvende hagen (Buxus, Taxus, Prunus lusitanica…) enzovoort.

Tabel, Stikstofvrijzetting uit Isodur® en Crotodur®.

 

Coatingtechniek

En Basafilm®Twin Gazon? Daarmee biedt COMPO EXPERT een uniek product aan, dat twee technieken verenigt: de techniek van de langzaam werkende stikstofbronnen (zoals hoger al beschreven bij Floranid®Twin Turf) in combinatie met de coatingtechniek. Een deel van de korrels van Floranid®Twin Turf krijgt een harscoating om zich heen. Die ‘film’ leidt ertoe dat alle voedingselementen een trage vrijstelling krijgen; niet alleen de in de korrels aanwezige fosfaten, sulfaten en magnesium, maar ook de twee trage stikstofvormen Isodur® en Crotodur®! En daarmee is dan ook het woord ‘Basafilm’ verklaard. Bij de coating van meststofkorrels is het de dikte van de coating die bepaalt hoe snel of traag de in de coating opgesloten nutriënten vrijkomen; die is berekend op drie maanden. Maar het unieke aan Basafilm®Twin Gazon is dat ook de traag werkende stikstofvormen in de coating zijn opgenomen. En zij moeten eerst binnen de coating afgebroken worden tot ammonium en/of nitraten, voordat zij uit de coating kunnen migreren en door de planten worden opgenomen. Dat geeft een vertragend effect van ongeveer twee à drie maanden. Het gevolg is dat er een rustig, maar continu aanbod aan plantopneembare voedingsstoffen is. En dat geldt zeker voor het stikstofaanbod dat zich spreidt vanaf het moment van toepassing tot ongeveer vijf à zes maanden later. Daarmee kan vrijwel het hele groeiseizoen afgedekt worden en moet enkel – indien nodig – nog een najaarsbemesting gegeven worden, met bijvoorbeeld Floranid®Twin Club, 10-5-20 + 4 MgO en 60% van de stikstof is onder traag werkende vorm. Basafilm®Twin Gazon leent zich uitstekend voor de bemestingen van gazons of van grasvelden in het algemeen, maar het product kan ook in de siertuin of langs hagen toegepast worden. Omdat het product traag werkt, kan gerust een hogere dosis worden gegeven: 5 – 7 kg/are.

Meer informatie nodig? Raadpleeg onze expert, Jo Verschueren, 0497/58 89 31 of via [email protected].   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details