Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuws

Gemeente Woerden verduurzaamt haar bomenbestand

DSC08221-2-kopiëren
Er moet een flink aantal bomen vervangen worden.

Tekst | Karien Goessens

Beeld | Bomenwacht Nederland

23 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Treemark project bundelt kennis uit de markt voor een brede aanpak

Gemeente Woerden, middenin het Groene Hart, wil graag groen blijven en liefst nóg groener worden. Het verouderde bomenareaal wordt daarom de komende vier jaar onder handen genomen ten gunste van een gezond, compleet en toekomstbestendig bomenbestand. Hoe? Door kennis te bundelen in het bijzondere Treemark-project.

De gemeente heeft in de tweede helft van de vorige eeuw een enorme groei doorgemaakt en ook het bomenareaal stamt voor een groot deel uit die tijd.

Matthijs Hoes werkt als beheerder Groen bij de gemeente Woerden en zag zichzelf voor een uitdaging geplaatst. “De gemeente heeft in de tweede helft van de vorige eeuw een enorme groei doorgemaakt en ook het bomenareaal stamt voor een groot deel uit die tijd. Toentertijd zijn er veel essen geplant, waardoor we nu te maken hebben met grootschalige essentaksterfte. Daarbij laat de diversiteit in boomsoorten te wensen over. We beheren ongeveer 30.000 bomen en wilden inzetten op een gezond en toekomstbestendig bomenbestand. Er moest dus een flink aantal bomen vervangen worden. Maar we wilden ook nieuwe bomen planten en echt inzetten op kwaliteit, klimaatbestendigheid en diversiteit. Al snel bleek dat we meer kennis nodig hadden dan wij in huis hadden.”

Niet de hoeveelheid bomen staat centraal, maar het kroonvolume en de toekomstwaarde van de boom.

Krachten bundelen

Waar de meeste gemeenten uitvragen op projectbasis, besloot Woerden meer te vertrouwen op kennis en kunde uit de markt. “Gedurende het aanbestedingstraject viel het gezamenlijke voorstel van drie partijen met elk hun eigen expertise op. Bomenwacht Nederland, Boomrooierij Weijtmans en BOOM element bv bundelden hun krachten en pleitten voor een integrale aanpak met een lange termijnvisie. Daar werden we direct enthousiast van en het Treemark-project wordt dan ook door hen uitgevoerd.” Ieder zijn expertise

Een boom die tot volle wasdom kan komen, biedt onnoemelijk meer voordelen dan een groep bomen die nooit echt gezond zal zijn.

Bomenwacht Nederland verzorgt als onafhankelijk boomtechnisch adviesbureau de coördinatie en communicatie van het project. Daarnaast kijken ze naar de huidige staat van de bomen en in hoeverre de bomen bijdragen aan klimaatbestendigheid en een gezonde leefomgeving. Boomrooijerij Weijtmans zal de nodige bomen vellen en stobben verwijderen met zo min mogelijk overlast voor de omgeving en oog voor hergebruik van materialen. BOOM element bv zorgt vervolgens voor een optimale inrichting van de groeiplaatsen en plant de bomen aan.

Een brede blik op bomen

Inmiddels is het project van start gegaan en neemt Bomenwacht Nederland het areaal per wijk onder de loep. Ook zijn er al een aantal bomen gerooid en er wordt gekeken waar plek is voor Treeparks; minibossen met een hoge diversiteit en een educatief karakter. Er wordt bekeken welke bomen blijven staan, welke vervangen worden en waar er ruimte is voor nieuwe bomen. Hierbij staat niet de hoeveelheid bomen centraal, maar het kroonvolume en de toekomstwaarde van de boom. “Een boom die tot volle wasdom kan komen, biedt onnoemelijk meer voordelen dan een groep bomen die nooit echt gezond zal zijn. Vanuit de gemeente hebben we er bewust voor gekozen om meer los te laten en te gaan voor een partnerschap met meer vrijheid aan de uitvoerders om ideeën te delen en te realiseren en dat werpt zijn vruchten af.” En niet alleen wat betreft samenwerking tussen gemeente en professional, ook vanuit de burgers klinken positieve geluiden. “Mensen zien dat iedereen gaat voor de lange termijn en worden steeds enthousiaster. Met de Nationale Boomfeestdag werden er 200 bomen uitgedeeld door de drie betrokken partijen. Dat initiatief zorgde voor een heel positieve impuls en natuurlijk bekendheid. Dan zie je dat bomen nú al mensen bij elkaar brengen.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Michel van Strijp

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details