Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Goedkoop en makkelijk bestrijdingsmiddel eikenprocessierups’
Uitgekomen grondnesten behandelen gaat snel en makkelijk met het biologisch afbreekbare EprEcofix®.

‘Goedkoop en makkelijk bestrijdingsmiddel eikenprocessierups’

Genomineerd voor Innovatie Award

Jarenlang is de overlast van de eikenprocessierups bestreden met zeer kostbare middelen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier, en niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Het biologische middel EprEcofix® kreeg een nominatie voor de Innovatie Award van de Groene Sector Vakbeurs 2023. Dit fixeermiddel biedt namelijk een kostenbesparend alternatief voor zowel de korte als lange termijnbestrijding. Iedereen kan het met een eenvoudige lagedrukspuit veilig toepassen. Het is 100 pocent natuurlijk en goedgekeurd door het ministerie. Een ideale oplossing nu het Kenniscentrum Eikenprocessierups constateert dat het tijdig verwijderen van nesten tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar leidt.

Het biologisch afbreekbare EprEcofix® behandelt uitgekomen grondnesten makkelijk en snel.

Het traditionele wegzuigen van nesten is zeer arbeidsintensief, kostbaar, niet-selectief en behoeft zwaar materiaal dat de nodigde CO2- uitstoot veroorzaakt. De toepassing van EprEcofix® kent al deze bezwaren niet en sluit daarom beter aan bij de dagelijkse praktijk van groenprofessionals. Maar ook bij die van gemeentes, publieksinstellingen en particulieren. “Het gefixeerde nest kan gewoon in de boom blijven zitten of valt vanzelf op de grond en vormt in beide gevallen geen gevaar. Wil men het nest toch opruimen, dan mag deze gewoon bij het reguliere gft-afval”, vertelt Rob Damink, eigenaar van Source By Net BV dat het middel EprEcofix® heeft ontwikkeld.

Snelle toepassing tot 12 meter hoog

“Met een drukspuit besproeit men het nest. Binnen enkele minuten is het nest gefixeerd en kunnen er geen brandharen meer verwaaien. Met een lans kan men vanaf de grond tot maar liefst 12 meter hoogte een nest bestrijden. EprEcofix® is volledig gemaakt van natuurlijke grondstoffen en biologisch afbreekbaar. Het is vrij van toxische stoffen, zware metalen, oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen. De instructievideo op onze website toont hoe snel, veilig en effectief deze methode is. Steeds meer groenprofessionals kloppen bij me aan en zeggen: ik wil gewoon een fles achter de hand hebben, zodat ik meteen actie kan ondernemen zodra ik de rupsen tegenkom.” 

Nest eikenprocessierups gefixeerd met EprEcofix®.

Ideaal voor grondnesten

Damink: “De Universiteit Wageningen geeft aan dat de komst van grondnesten de bestrijding een stuk complexer heeft gemaakt. De grootte van de plaagdruk is daardoor moeilijk te voorspellen. En de toch al moeilijk toepasbare en kostbare bespuiting met aaltjes of bacteriepreparaten is minder effectief. EprEcofix® biedt voor deze grondnesten een goede oplossing. Zodra de rupsen uit de grond kruipen en daar of aan de voet van de boom een nest vormen, is het slechts een kwestie van even inspuiten.”

Feromoonval voor monitoring mannelijke en vrouwelijke vlinders.

Biodiversiteit vergroten

“Het Kennisplatform Processierups geeft aan dat ook de stimulering van de biodiversiteit belangrijk is. Daarom bieden wij tevens zadenmengsels en nestkastjes aan. En een feromoonval waarmee men het aantal vlinders kan monitoren. De capsules lokken zowel de mannetjes- als vrouwtjesvlinders, wat overigens vrij uniek is.” Damink vervolgt: “De aanpak van de eikenprocessierups zal de komende jaren waarschijnlijk veranderen. De bestrijding met aaltjes en bacteriepreparaten doodt ook soorten die waardevol zijn voor de natuur. Er zijn zelfs wettelijke beperkingen in de buurt van Natura-2000 gebieden. De kosten van deze methode variëren van € 85.000 euro voor kleine gemeentes tot 160.000 voor grote gemeenten. Flinke kosten, zeker nu de komst van grondnesten de effectiviteit ervan onvoorspelbaar maakt. De Hogeschool Saxion start met een grote groep overheidsinstellingen een project waarbij onderzocht wordt welke sleuteltechnologieën ingezet kunnen worden om de eikenprocessierupsen-beheersing te verbeteren. Ook wij zijn uitgenodigd aan dit onderzoek mee te doen. Men verwacht namelijk dat de rups nooit geheel uit Nederland zal verdwijnen en we daarom in moeten zetten op effectieve beheersing in plaats van gehele bestrijding.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details