Platform voor de tuin- en groenprofessional
Goud voor team Yuverta Nijmegen in Nationale Wedstrijd Hovenier 2024
VHG-voorzitter John Koomen met de beide winnaars, Skip Willems (midden) en Teun Bevers. (foto Charlotte Koloc)

Goud voor team Yuverta Nijmegen in Nationale Wedstrijd Hovenier 2024

Afgelopen donderdag werd na een spannende finale het team van Yuverta Nijmegen de winnaar van de Nationale Wedstrijd Hovenier 2024 die Koninklijke VHG jaarlijks organiseert. Skip Willems en Teun Bevers mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen Hovenier 2024 noemen én maken kans om in september deel te nemen aan de internationale wedstrijden voor jonge vakmensen WorldSkills 2024 in Lyon (Frankrijk).

Vier teams van mbo-studenten streden van 9 tot en met 11 januari tijdens de Groene Sector Vakbeurs 2024 in Hardenberg om de titel van beste jeugdige hoveniers van Nederland. In drie dagen maakten zij tijdens de finale van de Nationale Wedstrijd Hovenier, die Koninklijke VHG in samenwerking met WorldSkills Netherlands organiseerde, een complete tuin. Het team van Aeres mbo Velp werd tweede, Aeres mbo Nijkerk derde en Vonk Hoorn vierde.

Hele kleine verschillen

Het was een vakbeurs en dat betekende veel deskundige bezoekers die kritisch keken naar het werk van de jonge hoveniers. Dat belette de teams niet om uitstekende prestaties neer te zetten. “Nog nooit lagen de scores van de vier finalisten zo dicht bij elkaar”, zei juryvoorzitter Nicole Slagmolen. “Het verschil zat in hele kleine dingen, soms verschilde het maar enkele tiende punten. Complimenten voor de vier prachtige tuinen die zijn gemaakt. Alle vier de teams waren méér dan finalewaardig.“ Voorzitter van Koninklijke VHG John Koomen verzorgde de prijsuitreiking en ook hij roemde het werk van alle deelnemers. “Ontzettend knap wat jullie hebben gepresteerd. Mooi dat sommigen ook al ondernemer zijn. Ontwikkel je verder in ons fantastische en brede vak waarin zoveel technieken samenkomen.”

Spannende wedstrijd

Winnaars Skip Willems en Teun Bevers zijn al vrienden vanaf de basisschool en kozen samen voor een groene carrière. Ze volgen bij Yuverta nu de opleiding ‘Tuin- en Landschapsinrichting’. “Het was een hele spannende wedstrijd; alles zat heel dicht bij elkaar”, zei Skip. “Het verliep bij ons volgens planning, we werkten goed samen en hadden een goede taakverdeling”, constateerde Teun voldaan. “Ik deed het houtwerk, Skip andere onderdelen als het steenwerk.” Hun coach, Huub van Aar, was uiteraard heel tevreden. “Het is een supergave ervaring voor de jongens en de school. Iedereen leeft mee. Ze hebben er heel veel eigen uren en energie in gestoken, het is ze meer dan gegund. Super knap wat ze hebben gepresteerd.”  

Uitdagende tuin

De opdracht was duidelijk anders dan in andere jaren. Ontwerper Janse & Berkhof Tuinen noemde het ontwerp ‘Heidesessie’, een tuin waar je tot rust komt. Alle onderdelen van het moderne hoveniersvak kwamen aan bod: houtwerk, staal, bestrating, verlichting, een vijver en gevarieerde beplanting. Centraal punt was de vijver, die andere onderdelen als een ronde vlonder, een schanskorf als zitelement en de cortenstalen plantenbak met elkaar verbond. Voor de deelnemers was dit een lastig onderdeel. Als creatieve schoolopdracht ontwierpen en maakten de deelnemers van tevoren een houten brug die in de tuin werd geplaatst. Als vanouds speelde de exacte maatvoering – het komt soms aan op millimeters – een belangrijke rol.

Het groene onderwijs en vak in de schijnwerpers

Met deze jaarlijkse wedstrijden zet Koninklijke VHG het groene mbo-onderwijs in de schijnwerpers, met het doel om meer jonge mensen voor het groenvak te interesseren. Een vak dat veelzijdiger is dan velen denken. Groenprofessionals spelen een belangrijke rol in het zorgen voor een gezonde en leefbare leefomgeving. De sector heeft grote behoefte aan vakmensen. Voor de hoveniers in spe betekent deelname een unieke en veelal onvergetelijke leerervaring.   

Partners

Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Hovenier in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de Agrarische Opleidingscentra (AOC’s), FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. Tal van sponsoren maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details